Szórakozás / Kultúra · 2019.03.08.

VESZPRÉMFEST – A teremtés csodája

A Rigoletto számomra a teremtés csodája, a tökéletes opera – mondta Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették az idei VeszprémFest negyedik napjának műsorát, Verdi: Rigoletto című operáját.

Medveczky Ádám olyan érzelemmel és csodálattal beszélt Verdi fiatalkori remekművéről, hogy még azt is kíváncsivá tette, akihez sosem állt közel a műfaj. Verdi remekművében a főszerepet az a Paolo Gavanelli énekli, akit egyszer már láthatott a VeszprémFest közönsége, mégpedig 2005-ben, amikor Paolo Gavanelli a dél-franciaországi nyaralását és családját otthagyva beugrott a Rigoletto koncertszerű előadásába, amelyet a nyári forróságot megszakító jeges szél akkor „bezavart” a Március 15. úti sportcsarnokba, de ez sem volt akadálya az óriási sikernek. Paolo Gavanelli partnerei akkor Rost Andrea és Ramón Vargas voltak, a július 11-ei előadáson pedig a cseh Zuzana Marková bújik Gilda, az amerikai René Barbera pedig a mantuai herceg bőrébe.

A Rigoletto főszereplői: René Barbera, Zuzana Marková és Paolo Gavanelli

A Rigoletto főszereplői: René Barbera, Zuzana Marková és Paolo Gavanelli

Bátor Tamás, a Művészetek Palotája Budapest koprodukciós programigazgatója és művészeti vezetője kiemelte: Paolo Gavanelli az utóbbi évtizedek legjobb Rigolettóinak egyike, de Zuzana Marková és René Barbera szerepformálásairól is csodálattal beszélt. Veszprémben a Magyar Állami Operaház ének- és zenekarát Medveczky Ádám vezényli, aki több mint 150 Rigolettón „van túl”.

A Rigoletto az operajátszás örök Bibliája, nem lehet megunni – mondta Medveczky Ádám. – Boldog vagyok a feladattól, örömmel, szívvel készülök rá.

A Magyar Állami Operaház 15 éve a VeszprémFest partere. Ókovács Szilveszter, az operaház veszprémi születésű főigazgatója az intézményt egyfajta nemzeti énekbanknak nevezte, és hangsúlyozta, hogy inspirálóak számukra a vidéki fellépések.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a harmóniát emelte ki, amely a VeszprémFestet és Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatát is jellemzi, és köszönetet mondott Mészáros Zoltánnak, aki 16 éve megálmodta és elindította a VeszprémFestet.

A VeszprémFest további fellépői már ismertek: július 10-én Caro Emerald, 12-én a UB40 featuring Ali & Astro, 13-án pedig Katie Melua érkezik a megyeszékhelyre. Minden koncert helyszíne a História Kert. A Rigolettóra ma kezdték meg a jegyek árusítását.

Hozzászólások

hozzászólás