Közérzet / Életmód · 2019.03.08.

LMP – Boldog nőket szeretnénk!

Március 8-án egy napra kerülnek a figyelem középpontjába a nők, pedig az év mind a 365 napján figyelni kellene rájuk, ha nem pusztán boldog nőnapot, hanem boldog nőket szeretnén mondta Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője a nemzetközi nőnap kapcsán, ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

A nemek közötti szolidaritás ne jelszó, hanem gyakorlat legyen!


Az LMP számára az esélyegyenlőség az élet minden területén fontos: ne érje a nőket hátrány a munkaerőpiacon, ha gyermeket vállalnak, és ne keressenek kevesebbet a férfiaknál csak azért, mert nők. Nők és férfiak között az egyenlőség sok tekintetben még mindig csak papíron létezik. A nők jogegyenlősége ellenére máig nem tűnt el nők és férfiak között a jövedelmi szakadék, és ritka a családbarát munkahely, ami sokak számára lehetetlenné teszi a gyermek melletti munkavállalást. Ezen a téren jelentős változást lehetne elérni a munkaadókat ösztönző eszközök erőteljesebb alkalmazásával, a rugalmas munkavégzés, a rövidebb vagy kötetlen munkaidő elterjesztésével, az otthon foglalkoztatás lehetőségeinek jobb kihasználásával.

Baba-mama barát szülészeti és gyermekellátást!

Minden nőnek joga, hogy számára optimális körülmények között szüljön, ideértve a biztonságot és az érzelmileg támogató környezetet is. Az LMP fontosnak tartja a szülészet orvos- és beavatkozásközpontúságának enyhítését, a beavatkozások számának csökkentését. Támogatja a „baba-mama barát” szülészeti osztályok és a családbarát gyermekosztályok terjedését, az alternatív szülészeti ellátások meghonosítását bevált nemzetközi példák alapján.

Fellépést a nők elleni erőszakkal szemben!

Részt kell vállalni az európai országok összefogásából a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen. A prevenció, áldozatvédelem és az elkövetők felelősségre vonása terén átfogó intézkedésekre van szükség. Az LMP megtízszerezné a krízisférőhelyek számát, társadalmi kampányokat indítana, képzésekbe vonná az áldozatokkal foglalkozó szakembereket. Ezzel megváltoztathatók az áldozatokat illető rossz beidegződések, társadalmilag kódolt hibás reakciók.


[fbcomments]