Közérzet · 2023.03.16.

Továbbállt a svájci farkas

A Facebookon látható térkép szerint még mindig valahol Várpalota és Mór térségében lehet a svájci farkas, ám a 24.hu kiderítette, hogy már a dél-budai agglomerációban jár.

Mi is írtunk róla, és olvasóink közül is sokan a szívükön viselik az M237-es számmal megjelölt fiatal hím farkas sorsát, ami légvonalban több mint 700 kilométer tett meg Svájcból hazánkig. A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport – amely jeladóval követi az állat mozgását – a 24.hu kérdésére most azt közölte, hogy már a dél-budai agglomerációban jár.

Ez a friss információ a Gruppe Wolf Schweiz Facebook-oldalán nem látható, ott még mindig az egy hónappal korábbi térkép van kint, amely Várpalota és Mór térségét jelöli meg a svájci farkas tartózkodási helyeként. De ezek szerint a valóságban már továbbállt.


A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport közlése szerint a farkas mozgása lelassult, az állat már nem rohan. Hollétéről tájékoztatják a magyar természetvédelmi hatóságokat.

A hírportál a Duna–Ipoly Nemzeti Parktól azt az információt kapta, hogy „a farkas két hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítanak arra, hogy hosszú távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik. Hangsúlyozzák: „a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos”.

Sok a félelem és a félreértés vele kapcsolatban

Nincs adat arról, hogy Európában vadon élő farkas embert támadott volna meg, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset. Mégis sok a félelem és a félreértés velük kapcsolatban. Talán a Piroska és a farkas mesével kezdődik és az „ordas farkas” mondókákkal folytatódik a farkasok elleni rossz hír keltés. Bár amikor még nagy falkákban éltek farkasok a hegyekben, a pásztorok nyilván nem örülhettek nekik. És hát, kutyából nem lesz szalonna, tartja a mondás. Lám, Ursula von der Leyen pónilovát is megette egy farkas a közelmúltban, ki is lőtték a vadállatot. A farkas Európában, így Magyarországon is védett állatnak számít, de különleges esetekben engedélyezhetik a kilövését.

Az M237-es svájci farkas vélhetően 2021-ben született, és tavaly tavasszal indulhatott útnak, hogy területet keressen magának. A svájci állatvédők szerint az által megtett táv, ha egyelőre még nem is rekord, de már most a leghosszabb utak egyike, amit egy farkas valaha megtett.

Olvasóink is lelkesen követik a szokatlan irányú és meglepően hosszúra nyúlt vándorlásba kezdett farkas útját. „Isten hozott Magyarországon!” – olvasható a kommentekben. Sietnek hozzátenni, ne merje bántani senki, védett állat! „Elképesztő, fantasztikusan ügyes állat lehet. Remélem, nem esik baja itt, a barbárok földjén!” – aggódnak érte.

Van olyan kommentelő, aki azt feltételezi, vélhetően a Kárpátokba indult, ahol még jelentős számban fellelhető a populációja és nálunk csak pihenőt tart. Mifelénk már csaknem kihaltak. „A hazánkból a második világháború után eltűnt szürke farkasok az 1980-as években jelentek meg újra Magyarországon. A Duna-Ipoly, a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak beszámolóiból arra következtetni, hogy a teljes magyar egyedszám 10 és 15 közé tehető.”

Martonvásáron látni vélték a szőlőhegyen a vándor farkast, le is fotózták, és beküldték a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségébe, de aztán hamar kiderült, hogy egy barátságos német juhászkutyát örökítettek meg, aki elkóborolt otthonról.

Képünk illusztráció. Fotó: wwf.hu

Kép forrása: Ola Jennersten; Naturfotograferna; IBL Bildbyrå

1 Response

  1. 2023.03.22.

    […] A farkas átkelt a Dunán. A jeladóval ellátott, Svájcból elkóborolt, immár több mint 800 km vándorutat megtett farkast korábban, március 17-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén észlelték. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]