Egyéb · 2023.02.27.

TERMÉSZETVÉDELEM – Várpalotára ért a svájci farkas

Várpalota és Mór környékére érhetett az a fiatal svájci farkas, amelyet egy  vadőr M237-esként  jelölt tavaly tavasszal és a természetvédők azóta figyelik a mozgását. A hírt a Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport közölte a Facebookon.

A természetvédők bámulattal figyelik a svájci hím farkas kitartását, hiszen ritkán figyelhetnek meg ilyen hosszú vándorlást. Térképre felrajzolva követik az útját, amely légvonalban már több mint 750 megtett kilométer egy év alatt.

Bécs felől érkezett Magyarországra, a Fertő-tótól délre lépte át a határt, és az Alpokalja vonulata mentén haladt tovább a Vértes irányába. Számtalan forgalmas úton, autópályán kellett átkelnie, mire szerencsésen eljutott idáig.


A farkas, amelyet  M237-es egyednek neveznek, a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból indult még tavaly. A farkasokkal foglalkozó állatvédő csoport magyarázata szerint törvényszerű, hogy a fiatal farkasok még az ivarérettség elérése előtt elhagyják falkájukat, ami általában 22 hónapos korban következik be, és keresnek maguknak új területet. Általában közelebb telepszenek le és többnyire megjelölve sincsenek, ezért örülnek az állatvédők az M237-es sikerének, hogy ilyen messzire épségben eljutott.

svájci farkas M237, TERMÉSZETVÉDELEM – Várpalotára ért a svájci farkas
Svájcból indult és Várpalota környékén járhat most a farkas (Fotó: Graubünden Vadászati ​​és Halászati ​​Hivatal / Facebook)

Ahogy a térkép is mutatja, nem csak egyenesen haladt előre: Bécstől északra a Dunánál (illetve egy autópályánál) megfordult, hogy több tucat kilométert visszasétáljon, és végül a Fertő-tótól délre lépje át a határt Magyarország felé.

Bár az M237 migrációja még nem rekord, máris az egyik leghosszabb mért vándorlás. „Izgatottan várják, hogy merre viszi az útja a továbbiakban”– írják az állatvédők, akik jelenleg 26 falka sorsát kísérik figyelemmel. Ezekből néhány állatra jeladót helyeztek.

Zoológusok elmondása szerint az alkalmazkodóképességéről és kitartásáról ismert ragadozó – minden mai kutyafajta őse – kerüli az embert. Magyarországon szinte kiveszett a vadászat és rossz híre következtében. A WWF Magyarország több mint tíz éve foglalkozik a hazánkba lassan visszatérő szürke farkasok és élőhelyeik megóvásával. Az Aggteleki és Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával azon fáradoznak, hogy ez az őshonos faj végre visszatérjen erdeinkbe. Eddig csak főleg a Kárpátokból és a Balkánról tévedtek ide farkasok.

Ma már védett állat. Egész Európa területén, így hazánkban is, a vadon élő farkasok szándékos befogásának vagy leölésének minden formája tilos. A svájci állatvédők Facebook csoportjában a sok hozzászólásból az egyik legérdekesebb, hogy miért nem nevezik el ezt a szegény farkast rendesen, nem robot, hogy ilyen MZ/x neve legyen. Nálunk viszont azzal viccelődnek, hogy megjött az első „migráns” a „rohadó Nyugatról” az M237 személyében.

Vezető kép: A farkas védett állat, befogása vagy leölése tilos (Illusztráció: dw)


2 hozzászólás

  1. 2023.03.16.

    […] Mi is írtunk róla, és olvasóink közül is sokan a szívükön viselik az M237-es számmal megjelölt fiatal hím farkas sorsát, ami légvonalban több mint 700 kilométer tett meg Svájcból hazánkig. A Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport – amely jeladóval követi az állat mozgását – a 24.hu kérdésére most azt közölte, hogy már a dél-budai agglomerációban jár. […]

  2. 2023.03.22.

    […] A Gruppe Wolf Schweiz facebook oldala nyomán mi is kíváncsian követjük a svájci farkas útját, ugyanis vándorútja során nálunk is megpihenhetett, Várpalota környékén. […]

[fbcomments]