Közérzet · 2023.03.16.

Egry József – Kiállítás előtt hangjáték-sorozat

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretein belül, Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából nagyszabású kiállítást szervez. A kiállítás június 24-én nyílik meg a múzeumban. Az intézmény hangjáték-sorozattal készül a festő március 15-i születésnapja alkalmából.

Idén Egry József születésének 140. évfordulóját egy nagyszabású kiállítással ünnepli a Laczkó Dezső Múzeum. Az intézmény képzőművészeti gyűjteményében tekintélyes, közel 50 darabot számláló Egry-kollekció található. Ráadásul a múzeum adattára számos személyes jellegű, a művészhez köthető levelet és fényképet is őriz.

Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a készülő kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat törzsanyagát fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiben, elsősorban raktárakban őrzött művek alkotják. Egry József művei 2023 nyarán nem csak a Laczkó Dezső Múzeumban bukkannak fel, hanem a Művészetek Háza Veszprém is szentel egy kisebb, kiegészítő tárlatot a festőnek.


A kiállítás felvezetéseként a Laczkó Dezső Múzeum a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel hanganyag formájában. A művész születésének 140. évfordulóján, március 15-én elindult sorozat célja, hogy a közönség még a kiállítás előtt megismerkedhessen a festő életével. A hetente megjelenő epizódok a Laczkó Dezső Múzeum web– és Facebook oldalán, valamint YouTube és SoundCloud csatornáján lesznek elérhetőek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]