Szórakozás · 2023.03.17.

KÖNYV – A nagy fotelkvíz

A 2019-ben megjelent A nagy kocsmakvízkönyv sikere újabb kötet megírására sarkallta a szerzőt, így a vendéglátóhelyeken szervezett kvízestek mellett ismét az otthonokba költözik a játék. Bartha Álmos, a QuizNight alapítója és kvízmestere ezúttal A nagy fotelkvíz címmel állította össze legújabb kérdésgyűjteményét.

A nagy fotelkvíz bárhol és bármikor, családi vagy baráti körben is garantált szórakozást nyújt. Ezúttal sem a gyakran unalomig ismételt műveltségi kérdésekre kell számítaniuk a játékosoknak. A tárgyi tudás mellett a csapatok tagjainak bizony egymásra és a logikára is támaszkodniuk kell.

Bartha Álmos megújuló energiákkal foglalkozó közgazdász és kvízmester. Shanghajban végzett tanulmányai után hazatérve megalapította a QuizNight.hu-t, amely néhány év alatt komoly közösséggé alakult. Öt országban több száz versenyző játszik hétről hétre az Álmos által életre hívott kvízesteken.


Lehet a tudással „menőzni”

– Hogy lesz valakiből kvízmester? Tényleg Kínából hozta haza, Szentendrére a kocsmakvíz ötletét?
– Sanghajban jártam egyetemre, ahol egy amerikai fickó bárjában mindenki ilyet játszott. Amikor hazajöttem, kerestem lehetőséget a játékra, de itthon még nem létezett, nem tudtam hol játszani kocsmakvízt. Kénytelen voltam én létrehozni Magyarországon ezt a műfajt. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy kvízmester vagyok. Pedig az eredeti szakmám energetikai szaktanácsadó.

A kocsmákban találták ki a történelmet. Elmondható, hogy a kocsmakvíz sikere annak is köszönhető, hogy a magyar ember nemcsak inni jár a kocsmákba, de gondolkodni is?
– Sokat dolgoztunk azon, hogy a kocsma szó ne váljon pejoratív kifejezéssé és hogy a helyszínekhez a tudás edzésének gondolata kapcsolódjon, ne az ivás. Amúgy a játékhelyszíneink nem lerobbant kocsmák, hanem színvonalas éttermek, bárok. Hiszen ez a játék nagyon is mai és eleven.

Mik voltak a visszajelzések az első könyvre? Melyik témákat szerették a legjobban az olvasók?
– A könyv az utolsó darabig elfogyott. Sokan sokféleképpen használták. Volt, aki kreatívan, az én kérdéseim alapján csinált újabb kérdéssort a barátainak. Akadt, aki önművelésre használta, és mindennap fejlesztette magát egy-egy kérdéssorral. Egy biztos: a kötet a családok, baráti társaságok mindennapi használati eszközévé vált. Vagy a WC-ben lett állandó kellék, vagy a nappaliban, vagy táskákban járta körbe a baráti köröket, hogy újabb és újabb tudást próbáló összejöveteleket szervezhessenek általa.
Azt figyeltem meg, hogy a pusztán tematikus kérdéssorok helyett a játékosok jobban szeretik a vegyes kérdéseket, örülnek neki, ha egy-egy kérdés igazi meglepetés. A második kötet ezeknek a tapasztalatoknak a felhasználásával készült, de megőriztem néhány klasszikus elemet is. A tematikát természetesen a saját életem is befolyásolta. Mivel van egy 16 hónapos gyermekem, nem csoda, hogy bekerült egy babaváró kvíz is.

– Mennyire csapatjátékos a magyar, hogy látja, össze tudunk dolgozni?
– A játékosok hamar megtanulnak kooperálni, ráadásul a kérdések is így vannak összeállítva. Úgy választom a témákat, hogy minél több embert érintsen a csapatból: sport, művészet, tudomány stb. De nem csak a témák, a feladatok is arra ösztönzik a játékosokat, hogy összedolgozzanak, kamatoztassák egymás tudását. A kvízjáték annyira interakcióra ösztönző, hogy még szingliesteken is remekül lehet használni ismerkedésre.

A magyar oktatás túlzottan lexikális tudást követel. Ez nem veszi el az emberek kedvét felnőttként a tudáspróbáktól?
– A tévés vetélkedők is ilyen irányba mennek, de egy csapatkvíz nem erről szól. Ebben az esetben stratégiát kell építeni, és a saját külön tudásunkon felül találni rá valami közösre, többre. Az a tudás ugyanis a tiéd, amire te magad jössz rá. Szoktam figyelni az arcokat játék közben. Látszik, hogy a legszebb érzés számukra az, amikor egy csapat tagjai közösen gondolkodnak, és hirtelen felragyog a szemekben a „aha-élmény”.

– Ön szerint vagány dolog a tudás és a tájékozottság? Lehet még efféle dolgokkal „menőzni”?
– Iskolákban is szoktam kvízt tartani, és azt kell mondjam, hogy igen. A tudás nemcsak vagány dolog, de megvan a maga rangja. Én a kvízeket gyakran történetmesélésre használom, mert olyan vagyok, hogy minden érdekel egyszerre, és a rajongásom szeretem átragasztani másokra. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy folyvást lexikonokat bújok. A leghétköznapibb dolog is inspirálhat egy új kérdésre: a feleségem egyszer tyúklábmintás szivarnadrágot rendelt, melyet nekem kellett átvenni. Hát persze hogy bekerült az egyik kérdéssoromba ez a szokatlan nevű ruhadarab.

A nagy fotelkvíz a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, és itt megrendelhető.

A vezető képen Bartha Álmos

A nagy fotelkvíz, KÖNYV – A nagy fotelkvíz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]