Kultúra · 2022.09.08.

OLVASÁS VILÁGNAPJA – Dragomán György javaslatai

Ma van az olvasás világnapja. Dragomán György író húsz pontban foglalta össze, hogyan szoktassuk rá magunkat az olvasásra – ha még nem tettük meg.

1. Nagyon jól lehet tömegközlekedés közben olvasni, én általában novellásköteteket és tényirodalmat olvasok útközben, egyéb olvasmányokkal párhuzamosan. Meglepően gyorsan fogynak így a könyvek. (Telefonon is lehet és a hangoskönyv is jó, egy jó zajzáras fejhallgatóval ráadásul egész pihentető élmény tud lenni a metrózás.)

2. Ébredés után szuper dolog rögtön egy verssel kezdeni a napot. Két perc vagy kevesebb, de már nem telt betű nélkül a nap. Ha minden jól megy, a vers sorai időnkét fel-felbukkannak napközben is a gondolatainkban. Ez nagyon szép élmény tud lenni. (Ha belevágunk, akkor próbáljuk legalább három hétig betartani – egyébként ez minden új szokás kialakítására érvényes.)


3. Érdemes párhuzamosan olvasni több műfajt. Én általában egyszerre olvasok regényeket, novellásköteteket, tényirodalmat (sokszor tudományos ismeretterjesztő könyveket), esszéköteteket, versesköteteket és persze valamilyen szakácskönyvet.

4. Igyekezni kell ugyanakkor rituálisan betartani a napi olvasófélórát. Ebéd után a kajakóma ideális erre. Elalvás előtt is jó egy könyvvel elnyugodni. Aki megteheti, kezdheti mindjárt ágyban ezzel a napot. (Jó szabály, hogy a telefont ne legyen szabad bevinni a hálóba, ehhez persze nem árt egy ébresztőóra.) Mióta Covid van, rengeteget olvasok fürdőkádban vízálló e-könyv-olvasóról.

5. Érdemes csatlakozni valamilyen olvasókörhöz, ne adj’ isten alapítani egy ilyet. Meglepően jókat lehet beszélgetni könyvek ürügyén. (Amúgy is nagyon jó dolog a közös olvasás, nagyon jól meg lehet ezen keresztül ismerni a másik embert.) Biblioterápiás csoportok is vannak.

6. A legjobb kapcsolati terápia a felolvasás. Olvassunk fel bátran azoknak, akiket szeretünk, és vegyük rá őket is arra, hogy nekünk felolvassanak! (A közös olvasás is élmény, esti közös énidő: gyertyafény, halk jazz, finom bor, két jó könyv, közös kucorgás a kanapé két végén – kevés ennél szebb estét tudok elképzelni.)

7. Vegyük elő újra régi kedves könyvünket! Igazi önismereti gyakorlat tud lenni egy-egy újraolvasás.

8. Tele van az ország jó könyvtárakkal és kedves könyvtárosokkal. Érdemes rendszeresen könyvtárba járni!

9. Inspirálóak tudnak lenni az online olvasóközösségek, a moly.hu vagy Facebook-csoportok, online olvasáskihívások.

10. Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között! Ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni. Nálam az ilyenkor a szabály, hogy egy-két éven belül újra előveszem, hátha én voltam a hibás, és rosszkor talált meg a könyv. (Megtörtént nem egyszer.)

11. Rengeteg irodalmi est és író-olvasó találkozó van. Érdemes eljárni ilyenekre. Inspiráló tud lenni egy-egy személyes találkozás is. (Most már online is sok ilyen van. Nem ugyanaz, mégis jó.)

12. Ajándékozzunk könyvet másoknak! Ez sokszor késztethet arra, hogy mi magunk is elolvassuk, és könnyen lehet, hogy a megajándékozott könyvvel viszonozza az ajándékunk.

13. Inspiráló lehet egy e-könyv olvasó, hiszen mindig rengeteg könyv lehet így nálunk, és kedvünkre választhatunk. (A következő ponthoz is hasznos, pompás dolog, hogy mindig csak egy gombnyomásra a szótár.) A legújabbak pedig sokszor vízállóak – irány a fürdőkád.

14. Olvassunk idegen nyelven, vagy kezdjünk emiatt nyelvet tanulni! Ezzel két legyet ütünk egy csapásra.

15. Olvassunk olyan szövegeket, amelyekből készült film- vagy drámaadaptáció! Nagyon jó és tanulságos gyakorlat összevetni egymással a kettőt. Miért sikerült vagy miért nem?

16. Olvassunk felnőttként is bátran képregényeket! Nagyon szép és izgalmas felnőtt képregények is vannak. (Idegen nyelven gyorsan ad sikerélményt.)

17. Én nem szeretek WC-n olvasni, de sokak szerint jó ötlet ott is egy kisebb könyvespolc.

18. Ha nem lenne jó olvasófotelünk és jó olvasólámpánk, akkor fontoljuk meg, hogy beszerzünk egyet! Nagyon jó könyvvel bekuckózni.

19. Fizessünk elő valamilyen irodalmi hetilapra vagy folyóiratra – a friss lapszám is rendszerességre szoktat.

20. Nagyon sok jó könyves podcast van már magyarul is, érdemes ezeket is kipróbálni.

Jó olvasást mindenkinek – nem csak az olvasás világnapján!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]