Közérzet · 2022.09.08.

VESZPRÉMI VÁR – Fotózni pedig szabad!

Egy sajtótájékoztatóra gyalogoltam föl a minap a veszprémi vár felé vezető úton. A várban teljes felújítás folyik irtózatosan sok pénzből, közel negyven milliárdból.

A várfelé vezető utat korábban már lezárták. Ez érthető: naponta hatalmas kamionok szállítják föl az építőanyagot, az épületek fölállványozva. Munkaterület az egész várnegyed. Viszont a felújításra a magyar kormány 39 milliárd forintot adott a Veszprémi Érsekségnek, és úgy vélem, a köznek jogában áll tájékozódni arról, hogy hogyan folyik ennek a hatalmas összegnek az elköltése. Annál is inkább, mivel az érsekségtől sem a sajtó, sem a köz nem kapnak semmilyen tájékoztatást. A témáról korábban itt, itt, itt és itt írtunk.

Ezért előre föltett szándékom volt: amerre járok, végigfotózom a munkálatokat, hogy tájékoztassam a Veszprém Kukac olvasóit a pillanatnyi állapotokról.


Miközben a munkámat végeztem, egy kigyúrt őrző-védős ember rám szólt, hogy itt tilos fotózni. Én mentem tovább hátra sem pillantva, mint aki nem hallotta. Közben természetesen fotóztam, ő meg a sajtótájékoztató helyszínéig kísért, és szólongatott, hogy hölgyem, hölgyem, itt nem szabad fotózni!

Végül nem lett belőle ügy, a várból lefelé menet még hangosan köszönt is nekem.

Az esettel kapcsolatban mégis állásfoglalást kértem a TASZ-tól: szerintem egy várban folyó felújítást nem tilos fotózni.

Megkeresésemre Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért koordinátora válaszolt. Ezt írta:

Egyre gyakoribb tapasztalat az, hogy a „kényes” építkezések környékén posztoló biztonsági őrök azt az utasítást kapják megbízójuktól, hogy akadályozzák meg az építkezés fotózását, sokszor erre tábla is felhívja a figyelmet.

Ennek azonban nincs jogalapja.

A jogszabályok a személyiségi jogokat védik: ilyen szabály az, hogy – a közszereplést végzőktől, vagy a tömegfelvétel esetétől eltekintve – mindenkinek a beleegyezését kell kérni ahhoz, hogy róla kép- vagy hangfelvétel készüljön, vagy azt felhasználják. A magánlakást is védik a jogszabályok, tehát itt is léteznek korlátozások, még büntetőjogi következménye is lehet az illetéktelen beavatkozásnak.

Más épületek esetében természetesen nem személyiségi jogi alapú védelem – és így „fotózási tilalom” – kapcsolódik a katonai és nemzetbiztonsági célú objektumokhoz, amelyek esetében ez a tilalom nem szorul különösebb magyarázatra, és nemzetközileg bevett gyakorlat.

Ugyanakkor ez az eset nyilvánvalóan nem tartozik a fentiek közé. A veszprémi építkezések fotózása nem a magánszférát, vagy a nemzetbiztonságot sértő cselekmény, hanem egy kiemelkedő jelentőségű közügyről való beszámolás.

Fotók: a szerző


2 hozzászólás

  1. Gombás szerint:

    A veszprémi építkezések fotózása nem a magánszférát, vagy a nemzetbiztonságot sértő cselekmény, hanem egy kiemelkedő jelentőségű közügyről való beszámolás.

  1. 2022.09.10.

    […] Furcsa egy történet ez. Jobboldali, katolikus vallású, mélyen hívő emberek kérdőjelezik meg egy olyan egyházi főméltóság intézkedéseit, aki szemmel láthatólag a legmagasabb kormányzati körök támogatását élvezi. Református lelkész fogja a pártjukat, ellenzéki városatya talpal az érdekükben, hitetlenek tesznek hitet mellettük. Mindeközben már-már egyházszakadást idéző szócsaták zajlanak a vallási közösség őket pártoló és ellenük forduló tagjai között. Mert akad példa az utóbbira is. Hitről, elvekről, egyházi reguláról, engedelmességről, a főpásztor személyének sérthetetlenségéről folyik a vita, miközben fent a várban dolgoznak a munkagépek. Hogy pontosan mi történik odafönt, arról kevés az információ. Szellemi tulajdonra, szerzői jogokra hivatkozva még a tetőn dolgozó segédmunkást is titoktartási szerződés köti. És – akárcsak egy szupertitkos katonai bázison – fotózni se szabad. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]