Gazdaság · 2022.09.08.

REZSIVÁLSÁG – Vészjósló csend Veszprémben

Küszöbön a rezsiválság, az infláció, a drágulások, de a kormány felől semmiféle információ nem érkezik arról, hogyan tovább. Itt-ott megkondultak a vészharangok az ország kisebb-nagyobb településein. Veszprémben is vészes csend van.

Lehet halogatni a kemény döntéseket, de hamarosan valakinek ki kell fizetnie a cechet, vélekedett Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke az infostart.hu kérésére válaszolva.

A rezsiköltségek emelkedése miatt a magyar önkormányzatok túlnyomó többsége legkésőbb novembertől bezárni kényszerül a nem létfontosságú intézményeit, például múzeumokat, sportcsarnokokat. Ha az állam nem ad többlettámogatást az eddigi feladatok ellátásához, akkor a magyar települések 90 százalékának nem lesz miből kifizetni.


Úgy 2-3 hónap után utoléri a vég, nem fog tudni fizetni, és ez gyorsan be fog következni ezeken a településeken – festett helyzetképet a magyar települések 90 százalékára váró közeljövőről Schmidt Jenő. A nagyobb települések „talán kihúzzák még ezt az évet”.

Veszprém azok közé tartozik, amelyek idén még elvergődnek valahogyan? Mindenkit utolér a rezsiválság. Korlátozások lesznek az intézményeknél, netán lakat kerül egyes létesítményekre? Melyekre? Egyesek részben, többek egyáltalán nem lesznek kifűthetők? Mi lesz a víz- és csatornahálózat üzemeltetésével, a közüzemi szolgáltatókkal? A gyermekek érkeztetésével? A szociális intézmények költségeivel?

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a napokban megkondította a vészharangot: az ATV Egyenes Beszéd műsorában arról beszélt, hogy még árajánlatok sem érkeznek az energiaszolgáltatóktól. Úgymond fogalma sincs, mikor, hogyan és milyen összegekre kell vagy lehet számítani a majdani közbeszerzési eljárások során. Miközben egyre többet tudunk meg az ország nagyvárosainak a rezsiválság okozta gondjairól, addig Veszprémben se kép, se hang. Kivéve talán azt a vészjelzést, amelyet Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő minapi sajtótájékoztatóján hallhatott féltucatnyi újságíró. Témája a tetemes veszteséggel működő Bakonykarszt sorsa volt. Egyelőre csak kérdések hangzottak el, a választ a városlakók kitől mástól, mint az önkormányzattól várják.

Pedig vitathatatlan, hogy az önkormányzatoknak megnövekedett, sőt horribilis költségekkel kell számolniuk.

Fotó: Bakonykarszt Zrt.


1 Response

  1. 2022.09.08.

    […] Előző REZSIVÁLSÁG – Vészjósló csend Veszprémben […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]