Kultúra · 2022.09.08.

KÖNYV – Papirusz

Irene Vallejo Papirusz – A könyvek története az ókori világban című, többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg eljutott e-könyvolvasójáig.

A Papirusz – A könyvek története az ókori világban elvezet Nagy Sándor csatáinak helyszíneire. Bebocsátást enged Kleopátra palotáiba és a fortyogó Vezúv lábánál fekvő Papiruszok villájába. Megmutatja az első ismert könyvkereskedéseket és kéziratmásoló műhelyeket. Bejárja Oxford földalatti könyvlabirintusát és a leégett szarajevói könyvtárat. Aktuális témákhoz nyúlva köti össze a klasszikusokat rohanó világunkkal: Arisztophanész a perbe fogott humoristák elődje, Szapphó a kortárs női íróké, Titus Liviusnak voltak elsőként rajongói, Seneca pedig a post-truth úttörője.

E mesés kalandnak azonban mindenekfelett a könyveket évezredeken át óvó ezrek a főszereplői: tűzhely mellett mesélő asszonyok, tanárnők, bölcsek, könyvtárosok, írnokok, szerzetesnők, rabszolgák, fordítók és nyomdászok. Azok, akik hegyvidéki házukban vagy tengerparti otthonukban olvasnak. Azok, akik energiától felrobbanó metropoliszokban adják át magukat a könyvek varázsának. Azok, akik békés külvárosokban merülnek bele olvasmányaikba. Egyszerű emberek, akiknek fel sem jegyzi a nevét a történelem.


A könyv már megjelenése évében, 2019-ben két díjat kapott hazájában. 2020-ban elnyerte a legjobb spanyol nyelvű esszének járó nemzeti díjat, valamint a spanyol könyvesboltok legjobb ismeretterjesztő könyvnek adományozott éves kitüntetését.

Irene Vallejo 1979-ben született Zaragozában. Már egészen fiatalon magával ragadta az ókori görög és római történelem. A zaragozai és firenzei egyetemeken végzett, és ókortudományból szerzett PhD-t. Gyakori előadó tudományos konferenciákon, rendre jelennek meg írásai a legnagyobb spanyol lapokban és folyóiratokban.

A Papirusz – A könyvek története az ókori világban szeptember végén jelenik meg a Magnólia gondozásában, Boda Benjamin Gábor fordításában. Itt rendelhető meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]