Kultúra · 2022.09.07.

MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM – Évszakonként újdonságok

A Művészetek Háza Veszprém ezentúl évszakonként fog újdonságokkal jelentkezni – mondta az intézmény sajtótájékoztatóján Grászli Bernadett igazgató.

A Művészetek Háza Veszprém az őszi szezonban két országos eseménysorozatba kapcsolódik be. Egyik a Kulturális Örökség Napjai, a másik a Kultúrházak éjjel-nappal. A ház munkatársai ezeken kívül beszámoltak az őszi irodalmi programokról, a fotóhónapról és a Csend napok programjairól.

Elsőként Dallos Krisztina, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektmenedzsere mondta el, hogy az EKF képzőművészeti koncepciójának célja a régió bemutatása. Nemcsak a természeti és kulturális örökségé, hanem a művészeké, intézményeké, szerveződéseké is.


Az intézmény a Kulturális Örökség Napjai programjait szeptember 17-én és 18-án, a a Kultúrházak éjjel-nappal programjait pedig szeptember 24-én és 25-én rendezi meg. Ezeken a napokon a Művészetek Háza Veszprém minden kiállítása és minden rendezvénye ingyenesen látogatható.

– Szeptember 24-én három kiállítást is megnyitunk – mondta Dohnál Szonja művészettörténész. – Ezek egyike a hat kortárs kerámiaművész alkotásait bemutató Konstellációk. Az alkotások az augusztusi kecskeméti kerámiaszimpóziumon készültek. Maga a kiállítás az október 15-ei Food-desing workshophoz is kapcsolódik.

Kilián László szerkesztő az Olvasólámpa vendégeit harangozta be. Szeptember 10-én Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, szeptember 24-én Villányi László József Attila-díjas költő lesz a vendég. November 20-án a veszprémi slam poetry-csoporttal közös estre invitálják az érdeklődőket.

Herth Viktória művészettörténésztől, a Cholnoky-program gondozójától megtudtuk, hogy a négykötetesre tervezett könyvsorozat két darabja már megjelent. Ezek a Cholnoky Jenő önéletírását és a Cholnoky Viktor műveit tartalmazó kötetek. A Cholnoky László írásait összegyűjtő kötet még idén ősszel kijön a nyomdából, a Cholnoky Jenő műveit bemutatót pedig 2023-ban adják ki.

Herth Viktória a Csend napok megálmodójaként elmondta, hogy az idei sorozat is októberben és novemberben lesz. Néhány cím a sorozatból: A borzongás gyönyöre – Hieronymus Bosch világa, Erdőfürdő, Csendkóstoló a Káli-medence kápolnáiban, Lehet humor nélkül élni, de minek? A Csend napokon művészetterápiás foglalkozásokra is várják az érdeklődőket.

– A Magyar Fotóművészek Szövetsége országos fotóhónapjához csatlakozva emlékezünk Kovács Endrére – vette át a szót Áfrány Gábor médiaművész, a ház munkatársa. – Még Endre életében kezdtünk el foglalkozni a kiállítás gondolatával. A tárlat Kovács Endre experimentális munkáival foglalkozik majd. A megnyitó október 29-én lesz a Csikász Galériában.

Minden programról részletesen tájékozódhatnak majd a Művészetek Háza Veszprém honlapjáról.

A képen balról jobbra: Áfrány Gábor, Dohnál Szonja, Kilián László, Grászli Bernadett, Herth Viktória és Dallos Krisztina


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]