Közérzet · 2022.09.07.

KÖZOKTATÁS – Kik fogják tanítani a gyerekeinket?

Sokan még mindig nem értik, hogy amikor a tanárok a méltatlan fizetésük emeléséért küzdenek, akkor ezt a gyerekeink, unokáink jövőjéért is teszik. A rosszul működő közoktatás ugyanis esélyt sem ad a szegényebbeknek a továbbtanulásra, ami pedig a jobb élet egyik kulcsa – írja a Nyomtass te is!

Becslések szerint 16 ezer tanár hiányzik a közoktatásból. Vannak iskolák, amelyekben már több tantárgyat is nem szaktanárok tanítanak. Folyamatos az elvándorlás, a tanári pálya elöregedett, és nincs utánpótlás. Korszerűtlen tankönyvekből, elavult tananyagot tanítanak. A diákok túlterheltek és fáradtak. Egyre kevesebben tanulnak tovább, pedig a statisztikák egyértelműek: minél képzettebb valaki, annál többet keres. (Kivéve épp a pedagógusokat.) A továbbtanulás a gazdagok kiváltsága lett, ők meg tudják fizetni, hogy az iskola hiányosságait magántanárokkal pótolják.

A közoktatás válságának egyik alapvető oka, hogy nem fizetik meg a tanárokat. Ma egy áruházi pénztáros többet keres, mint egy egyetemet végzett tanár. Ezért teljesen elveszítette a vonzerejét a pálya. A kormány érzéketlen a problémára, megoldás helyett sorozatosan megalázzák a tanárokat. Miközben a rendőrök és a katonák fizetését jelentősen és azonnali hatállyal emelik, a pedagógusoknak azt üzenték, hogy majd akkor kapnak pénzt, ha érkezik támogatás az Európai Unióból.


Annyira megnehezítették a sztrájkot, hogy szinte értelmetlen megszervezni, hiszen az órák felét kötelező megtartani és biztosítani kell a gyerekek felügyeletét is. Ezért keresik az érintettek a tiltakozás más eszközeit. Szeptember 2-án a diákok tartottak többezres tüntetést Budapesten, majd az ő felhívásukra négy fővárosi középiskola előtt virrasztottak gyerekek vasárnapról hétfőre virradóan. Arra kérték a társaikat, hogy ne menjenek be az első tanítási órára. Több középiskolában polgári engedetlenség indult hétfőtől, ami azt jelenti, hogy a tanárok nem veszik fel a munkát.

A kormány azonban csak akkor fogja komolyan venni a tanárok és a diákok követeléseit, ha a szülők is tömegesen melléjük állnak, és együtt követelik, hogy fizessék meg tisztességesen a pedagógusokat.

A Nyomtass te is friss! számának további témái:

– Rezsiválság az önkormányzatoknál is

– Csúcson az Ausztriában dolgozók száma

– Minden második informatikus kivándorolna

– Dőlnek be a kisvállalkozások

– Sokaknak egy hónap tartalékuk sincs

– Hogy utazhatsz diákként?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A lapszám innen tölthető le.

Fotó: news.sky.com


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]