Szórakozás / Kultúra · 2020.02.10.

MATUZSÁLEMEK – 80 esztendős a kultikus páros

Tom és Jerry valószínűleg a filmvilág legismertebb párosa. A macskát folyamatosan heccelő kisegér megsemmisítésére Tom számtalan stratégiát dolgoz ki, agyafúrt sajtos csapdákat állít, de mindannyiszor vereséget szenved, mert Jerry túljár az eszén. Az egyszerű történetet őrült hajszával fűszerezett csatározások tették dinamikussá és viccessé, a két főhőst pedig világhírűvé.

A sorozat William Hanna és Joseph Barbera ötlete alapján az MGM animációs stúdióban született 1940-ben és az első rész Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.


Állítólag egy iparmágnás járult hozzá a sorozat gyártásához, mert elvarázsolta a „csodálatos egér- és macskakarikatúra”. Azóta több mint 160 epizódot gyártottak belőle, a Tom és Jerry-jogokkal jelenleg a Warner Brothers rendelkezik. A hírek szerint idén karácsonyra készül egy élőszereplős film is, amiről egyelőre nem sokat tudunk.

Tom és Jerry tartós vonzereje részben a karakterek univerzalitásának köszönhető, hiszen az emberek többsége könnyen azonosul a gonosz és ármánykodó macska által elnyomott, de minden csatából győztesen kikerülő kisegérrel.

Forrás: BBCnews


[fbcomments]