Gazdaság / Közérzet · 2020.02.11.

TASZ – Kiperelik az Elios-ügy részleteit

Nem adja ki az Európai Bizottság az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését az Elios-ügyről, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt Eleven Gyál civil csoport beperelte a Bizottságot – tudatta a TASZ a 168 óra szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében.

Mint ismeretes, az Orbán-kormány gyakorlatilag lemondott a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon lenyúlt pénzek uniós finanszírozásról. Ugyanis miután reménytelennek ítélte, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről, a végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit kivette az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból.


Így a beruházás teljes egészében a magyar adófizetők pénzén valósult meg. Ugyanis a számonkérés ily módon elkerülhető, ha a tagállam utólag mégsem hívja le a forrásokat abban az ügyben, amelyben az OLAF vizsgálódik.

Viszont a TASZ szerint a magyar állampolgároknak jogos érdekük fűződik ahhoz, hogy megismerjék az adófizetők pénzéből megvalósuló közvilágítási projektekkel kapcsolatos visszaéléseket.

A témában részletesebben itt tájékozódhatnak.


[fbcomments]