Szórakozás / Kultúra / Életmód · 2020.02.10.

A HÁZASSÁG HETE – Beszédes fotók esküvőkről

Egy séta erejéig visszacsöppenhetnek a múltba mindazok, akik Balatonalmádiban a Pannónia Művelődési Központban járnak. A Házasság hete alkalmából korhű keretekben üzennek a régi fotók egykori szertartásokról.

Különleges tárlatot nyit meg kedden, február 11-én Korzenszky Richárd emeritus perjel, aki maga is avatott fotós. Az egész várost megmozgató kiállításon a Balatonalmádiban élő házaspárok felmenőinek és/vagy gyermekeinek korhűen keretezett esküvői fotói dokumentálják a múltat. A szervezők személyes találkozókon, plakátokon és az interneten kértek kölcsön a nevezetes eseményt megörökítő fotográfiákat. A diákokat is bevonták az eseményekbe: arra kérték őket, faggassák ki szüleiket házasságkötésükről. Okos telefonjukon továbbítsák a képeket. Kinyomtatva a tablók egyszerre őrzik a rég- és a közel múltat, az emberi élet egyik fontosabb állomását.


Először csatlakozik a Házasság hete nemzetközi és országos rendezvényeihez egyhetes programmal Balatonalmádi. A felkért előadók-beszélgető partnerek közt a város ismert vagy kevéssé ismert házaspárjai mellett Gryllus Dániel zenész és felesége, Kőváry Katalin színházrendező vallanak több évtizedes házasságukról.

A hűség példáját egy gyönyörű film eleveníti föl az érdeklődőknek: a Jób lázadása című, 1983-ban készült, Oscar-díjra jelölt alkotást nézhetik meg. A vetítést követően Szabó Gábor operatőrrel beszélgethetnek, aki a digitális felújítás aktív résztvevője volt.

Vasárnap, a rendezvénysor ünnepélyes zárásakor köszöntik Balatonalmádi legrégebben házasságot kötött párját, kiknek kiléte még titok, s akiket izgalmas játék keretében keresnek.


[fbcomments]