Kultúra · 2020.01.10.

VESZPRÉMI SZEMLE – Cholnoky 150

Idén emlékezünk Cholnoky Jenő születésének 150., halálának 70. évfordulójára. Ebből az alkalomból a Veszprémi Szemle – Cholnoky 150 címmel – tematikus lapszámot tervez kiadni, ezért a szerkesztőség jelenlegi és leendő szerzőitől Cholnokyval kapcsolatos írásokat vár.

Cholnoky Jenő 1870. július 23-án született Veszprémben és 1950. július 5-én hunyt el Budapesten.


A város a Cholnoky-emlékévben több rendezvényt, kiadványt támogat, illetve szervez. A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat tematikus lapszám vagy cikksorozat kiadásával tisztelegne Cholnoky Jenő emléke előtt, illetve az említett évfordulóhoz kapcsolódóan meg kíván emlékezni a Cholnoky család jeles tagjainak Veszprém történetében betöltött szerepéről is. A lap több alkalommal is közölt írásokat a Cholnokyakról, elsősorban Rybár Olivér tollából. Legutóbb a Rybár Olivér–Kovács Győző Gyula szerzőpáros a 2019/3. lapszámban ismertette Cholnoky Jenő és Cholnoky Ferenc kórházigazgató levelezését. Több, Cholnoky Viktor Veszprémmel foglalkozó tárcáját újraközölték, valamint a lap internetes oldalán elolvasható Matkovits Tivadar: Vármegyénk életéből című könyve, amely Csolnoky László ügyvédről, Viktor, László és Jenő édesapjáról szól.

A Veszprémi Szemle szerkesztőbizottsága az évfordulóra emlékezve kéri szerzőit és leendő szerzőit, hogy Cholnoky Jenőről és – hozzá kapcsolódóan – a Cholnoky-család jeles személyiségeiről készítsenek olyan közleményeket, amelyek megismertetik az olvasókkal Cholnoky Jenő és a család többi tagjának azon tevékenységét, érdemeit, amelyek Veszprém életében jelentősek voltak. A leadási határidő június.

A fontosabb formai paraméterek: egy-egy tanulmány 20–25 ezer (legfeljebb 40 ezer) karakterből álljon, Times New Roman 12-es betűvel, szimpla sorközzel! A lap alján lábjegyzetben legyenek a hivatkozások!


[fbcomments]