Közérzet · 2020.01.09.

LMP – Az egyszer használatos műanyagok betiltása mindannyiunk elemi érdeke

Az LMP zöld népszavazást kezdeményezett több kérdésben, mert felvállalja azoknak a képviseletét, akik szerint ma nincs fontosabb feladat, mint megóvni a jövőnket – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, frakcióvezető-helyettes a mai veszprémi sajtótájékoztatón.

A párt azokat szeretné képviselni, akik tudják, hogy nincs több időnk, akik szerint a szép szavak ideje lejárt, és azonnal cselekedni kell – folytatta. – Az LMP többek között azt kívánja elérni, hogy 2025-től ne használjunk egyszer használatos műanyagot, vagyis 2025. január 1-jét követően nem visszaváltató csomagolószerként műanyag ne legyen felhasználható és forgalomba hozható a teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból készült, biológiai úton lebomló műanyag kivételével. Egyszerű döntést kell meghoznunk: vagy nemet mondunk az eldobható fogyasztói kultúrára, vagy a következő évtizedekben belefulladunk a saját szemetünkbe. Nem csak a tengerek és az óceánok súlyosan szennyezettek. Legnagyobb folyóink, a Duna és a Tisza mikroműanyag-szennyezettsége is súlyos ökológiai és egészségügyi katasztrófával fenyeget. Az egyszer használatos műanyagok betiltása mindannyiunk elemi érdeke.


Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő szerint helyi szinten is számos teendőnk van.

A tavalyi év egyik pozitívuma, hogy indítványom nyomán a veszprémi közgyűlés határozatot fogadott el arról, hogy intézményeiben törekszik a PET-palackok kiváltására – mondta. – Ezt a törekvést konzekvensen végig kell vinni, illetve következő lépésként el kell érni, hogy a városban megrendezett fesztiválokon, nagyrendezvényeken is mellőzzék az egyszer használatos műanyagot. Nagyobb kitekintésben városi hulladékcsökkentési tervre van szükség, amely figyelembe veszi a hulladékpiramis prioritásait: megelőzés, minimalizálás, újrahasználat, újrahasznosítás. Több területen is van még mit javítani. A házhoz menő lomtalanítás gyakorlatával például nem lehetünk elégedettek, hiszen gyakran találkozhatunk az utcára kirakott bútorokkal, lomokkal. A helyzeten enyhíthetne egy újrahasználati központ létesítése. A tájékoztatás erősítése is feladat. A Haszkovó utcai garázstelep mellé tervezett hulladékudvarról alig tud valamit a lakosság. Pedig egy ilyen beruházás számos kérdést vet fel, amelyről valós konzultáció indokolt a környékén élőkkel.


[fbcomments]