Közérzet / Egyéb · 2020.12.22.

VAKCINA – 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető

Elsőként a Pfizer/BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája kapott engedélyt arra, hogy az Európai Unióban forgalmazni és tömegesen alkalmazni lehessen. Az Európai Bizottság döntését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke hétfőn jelentette be. Az oltóanyag mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Itthon egyelőre nagy a bizonytalanság, hiába nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában, hogy „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.”


Az emberek többsége ezt egyszerűen nem hiszi el, és legalább akkora blöffnek gondolja, mint a miniszterelnök „mindenkit meggyógyítunk” ígéretét. A regisztrációról úgy vélik, nem több szimpla adatgyűjtésnél, ami ráadásul el sem ér több millió, internetet nem használó magyar polgárt. A járvány kezdete óta beszerzett eszközökről és a valóban szükséges felszerelések hiányáról vannak elrettentő információik, a meghozott védelmi intézkedéseket gyakran érzik átgondolatlannak, a számítógépes adatnyilvántartás hitelessége finoman szólva is megkérdőjelezhető. A vakcinák hatékonyságáról és mellékhatásairól terjedő ál- és rémhírek elárasztják a közösségi médiát, a toronyházak ablakain kipotyogó orosz virológusok tragédiája pedig végképp nem használ a közbizalomnak. Pedig mértékadó tudósok és szakemberek szerint a járvány leküzdésének egyetlen esélye a népesség tömeges vakcinációja lehet.

A védőoltások beadása december 27-én, 28-án, 29-én kezdődhet el – írja uniós forrásra hivatkozva a 168ora.hu. Az EU tagországok közösen jegyeztek elő vakcinát a Pfizernél, Magyarország összesen 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Az első körben azonban ennek csak kis részére, 50–100 ezer darabra számíthatunk egy korábbi híradás szerint, ami talán elég lesz az egészségügyi dolgozók, a közrend fenntartásán munkálkodók és a nagy kockázatnak kitett, súlyos alapbetegséggel küzdők oltására. Az operatív törzs december 14-ei tájékoztatóján elhangzottak szerint a lakosság tömeges oltása majd csak jövőre, akkor is leginkább a tavasz közepén indulhat el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos négy nappal ezelőtt megerősítette, hogy a felkészülés jegyében már kijelölték az oltópontokat, ahol először az egészségügyi dolgozók részesülnek védelemben. Az első ilyen hely a Dél-pesti Centrumkórház. Elmondta még, hogy a Pfizer oltóanyaga egy mínusz 70–80 Celsius fokos tárolást igénylő vakcina, amelynek szállításához, tárolásához és felhasználásához a Pfizer cég minden információt rendelkezésre bocsátott. A védőoltás két részből áll, a másodikat az első után három héttel kell beadni.

A lakossági fogadtatást a vakcinainfo.gov.hu kormányzati oldalon próbálják felmérni, ahol mostanáig több mint kétszázezren jelezték igényüket az ingyenes és önkéntes oltóanyagra. A regisztrációval kapcsolatban sok az aggály és az ellentmondásos információ. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Hír TV-n nemrég arról beszélt, hogy aki nem regisztrál, az hátrébb kerül a sorban. A vakcinainfo.gov.hu-n ugyanakkor az olvasható, hogy a regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti. Önmagában nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az az oltási terv alapján történik. Az oltás sorrendjét pedig nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza meg.

[stextbox id=”grey”]A szépség mindent legyőz. Stefan Boeri neves olasz építész oltóközponjainak terve és az oltóközpontok az ország térképén.

olaSZ OLTÓPONTOSK

 

olasz[/stextbox]

 


[fbcomments]