Közérzet · 2020.12.22.

IPARŰZÉSI ADÓ – Mennyivel lesz kevesebb Veszprémnek?

Hartmann Ferenc frakcióvezető nyílt levelet írt Porga Gyula polgármesternek Mennyivel lesz kevesebb Veszprémnek? címmel, amelyben az iparűzési adó megfelezésével kapcsolatban tette fel a kérdéseit.

Tisztelt Polgármester Úr!


Mennyivel lesz kevesebb Veszprémnek?

A napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány megfelezi a kis- és középvállalkozások helyi, önkormányzati, iparűzési adófizetési kötelezettségét.

Az iparűzési adó jelenti az önkormányzatok bevételeinek túlnyomó részét. Ebből a bevételből működtetik a települések a kötelező szolgáltatásokat, például a közvilágítást, a hulladékkezelést, az ívóvíz szolgáltatást, az utak karbantartását, a tömegközlekedést, a szociális- és gyermekjóléti szolgáltatásokat, vagy a kulturális feladatok ellátását.

A hír hallatán – amennyiben arról korábban nem kapott tájékoztatást – bizonyára Ön is készíttetett előzetes számítást a polgármesteri hivatal munkatársaival az emiatt bekövetkező bevételkiesés összegéről.

Kérem szíveskedjen tájékoztatni, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a miniszterelnöki bejelentés miatt Veszprémnek mekkora bevételkieséssel kell számolnia?

Kapott-e arra vonatkozó kormányzati jelzést, hogy a várható bevételkiesés Veszprém esetében kompenzálásra kerül-e, és ha igen, mekkora összeggel és milyen formában kíván a kormányzat kompenzálni?

Van-e írásos megállapodás-tervezet az esetleges kompenzációról?

A bevételkiesés miatt miként látja teljesíthetőnek a város törvényből fakadó kötelezően ellátandó feladatait?

A kormányfői bejelentés ismeretében szükségesnek látja-e, hogy Veszprém önkormányzata a város működtetése érdekében minden „kintlévőségét” visszakövetelje?

Polgármester úr tájékoztatását előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Hartmann Ferenc frakcióvezető


[fbcomments]