Sárga / Hasznos · 2018.02.16.

TUDÓSKLUB – Riválisok vagy szövetségesek?

A modern természettudomány esete a vallással, a mágiával és a humán tudománnyal címmel Láng Benedek történész tart előadást február 21-én 17.30-kor a VEAB-székházban.

Láng Benedek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Oktatási profiljába tartozik a tudománytörténet és a tudományfilozófia számos kérdése, valamint a tudománytörténetírás historiográfiája.


A modern természettudomány kialakulása leírható úgy, mint egy küzdelemsorozat a mágikus és a vallásos elképzelésekkel. A tudomány azért lett sikeres, mert kizárta az okkult erőket és a szellemeket a vizsgálataiból, de kizárta a természeti folyamatokba bármikor beavatkozni képes Istent is. Módszereiben demokratikus lett. Nem csupán a titkos laborokban beavatott alkimista mesterek, hanem – azonos körülmények közt – bárki képes megismételni kísérleteit. Egyesek szerint e küzdelem más területeken is folyt, ők a tiszta, objektív, képletekkel teli természettudományos nyelv győzelmét ünneplik a zavaros, túlságosan költői bölcsésztudományos szövegekkel szemben. Láng Benedek előadása azt mutatja meg, hogy a természettudomány az említett hagyományoknak meglepő módon legalább annyira adósa is volt, mint ellenfele. Azáltal lett sikeres és modern vállalkozás, hogy éppen ezekkel a riválisokkal küzdve, de velük sok szálon egybefonódva, céljaikat, hozzáállásukat pedig részben kisajátítva alakult ki.


[fbcomments]