Közérzet · 2018.02.16.

INDUL A KAMPÁNY – Ezt teheti a társadalmi változásért

Holnap hivatalosan is megkezdődik az április 8-i országgyűlési választások kampánya. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet összegyűjtötte a kampányhoz kapcsolódó legfontosabb dátumokat, és ezekhez olyan eszközöket is rendelt, amelyekkel bárki tehet a csalások ellen és aktívan részt vehet a választási eljárásban.

A jelöltek február 19. és március 5. között gyűjthetnek aláírásokat. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Aki azt gyanítja, hogy visszaéltek az adataival, annak a szervezet konkrét útmutatót készített arról, hogy mi ilyenkor a teendője.


A szavazatszámláló bizottságok delegálásának határideje március 23. Azoknak, akik részt szeretnének venni egy bizottság munkájában, a szervezet itt ad tanácsokat.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt március 31-éig van lehetőségük elintézni a választóknak. A TASZ rendhagyó eszközt javasol az alkalomra: arra buzdít mindenkit, hogy szervezzenek regisztrációs bulikat, ahol meggyőzhetik külföldön élő magyar polgártársaikat, hogy ők is vetessék fel magukat a névjegyzékbe.

Az átjelentkezések, akadálymentes szavazóhelyiségek, és első körben a mozgóurna igénylésének határideje április 6. A szervezet azon túl, hogy segítséget kínál az ilyen kérelmek benyújtásához, itt is külön felhívja a figyelmet arra, hogyan előzhetőek meg az idős rokonainkat érő választási csalások.

A TASZ kiemeli, hogy az egész kampány alatt lehet és érdemes is aktívnak lenni. Arra bátorítanak mindenkit, hogy vegyenek részt a vitákban a közösségi médiában, szervezzenek beszélgetéseket barátaikkal, illetve keressék fel a képviselő-jelölteket is fogadóóráikon, illetve nyilvános szerepléseiken.

A szervezet eszközt nyújt emellett azoknak is, akik az egész kampányban szeretnék megóvni gyermekeiket attól, hogy a politikusok kampányeszközként használják őket, illetve azoknak, akik tenni szeretnének a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen.

A TASZ Választási Jogi Programja egy forródrótot is üzemeltet, amelyen keresztül újságírók bármikor jogi segítséget kérhetnek. Ugyanitt kérhetnek a jelöltek és jelölő szervezetek jogi tanácsot, bizonyos esetekben akár jogi képviseletet is a választási eljárás bármelyik szakaszában. A választási eljárás idején a közéleti részvételük során jogi tanácsra szoruló polgárok megkereséseit is várják ugyanezen a számon.

Ezek mellett a TASZ választási jogi programja klasszikus monitorozással is foglalkozik: módszeresen nyomon követi a választási kérdésekben döntő állami szervek tevékenységét és elemezi döntéseiket.

Magyarországon már nem szabadok és tisztességesek a választások, de mindenki szava számít, mindenki tehet a közügyekért! Azt ajánljuk minden választópolgárnak, hogy éljenek azokkal az eszközökkel, amelyeket kínálunk nekik már a kampány idejére is! Változás akkor lesz, ha teszünk is érte! – nyilatkozta Mráz Attila, a TASZ választási jogi programjának vezetője.


[fbcomments]