Közérzet · 2019.04.26.

SZUBJEKTÍV – Amilyen hülye vagy

A legveszélyesebb hely Gyulafirátóton van, közlekedési szempontból legalábbis. Bár a szembejövő autósok figyelmeztetnek, s te nyugodt szívvel állsz félre a rendőri jelzésre.

Kicsit csodálkozol, hogy 3 járőrautó várakozik az út mentén a napsütésben, és 4 egyenruhás fogad, de hát ez nem a te dolgod, a fontos, hogy nem ittál, a biztosításod, műszakid rendben, ég a városi világításod, biztonsági öved bekapcsolva, okmányaid a zsebedben.


Apropó, biztonsági öv. Épp kioldod, amint félre állsz, mikor az ifjú közeg rákérdez, hogy miért nincs bekapcsolva? Ki akartál szállni, mondanád, hogy egyenlő helyzetben legyetek, s ne hanyagul ücsörögve várd az ellenőrzés végét, mint a filmekben, de szerencsére nem mondod.

Jogosítványoddal társaihoz vonul, és kisvártatva közli, hogy már 2016-ban lejárt az orvosid. Megszólalni sem tudsz. Amilyen hülye vagy 2021-ig biztonságban tudtad magad, mert csak a vezetői engedély érvényességére figyeltél, miközben az orvosi dátuma a kártya másik oldalán lapult, eléggé apró számokkal. Nem vigasztal, hogy sokan beleesnek ebbe a hibába.

A tizenötezer forint helyszíni bírságot méltányosnak érzed, amikor megtudod, hogy ötvenezer is lehetne. És különben is: örülsz, hogy tovább mehetsz.

Domján Gábor


[fbcomments]