Szórakozás / Kultúra · 2019.04.25.

LEMEZBEMUTATÓ – Egyszerre szomorú és mosolygós album

Az Ivan & The Parazol elmúlt időszakát az Exotic Post Traumatic jellemzi leginkább. Koncerteket adtak Amerikában, a kultikus EastWest Stúdióban vették fel legújabb lemezüket, bejárták a legnagyobb showcase fesztiválokat és leszerződtek egy holland kiadóhoz, ám mindeközben egyik alapítótagjuk jó ideje nem élheti át velük ezeket a sikereket.

Ebben a kétarcú, érzelmileg hullámzó időszakban született meg az együttes négy éve várt, új albuma. Április 26-án este nyolckor a veszprémi Expresszóban mutatja be negyedik lemezét a zenekar, előttük az Esti Kornél játszik.


A lemez címe, az Exotic Post Traumatic kifejezi azt a kettősséget, ami bennünk van. Alapító basszusgitárosunk, Tarnai János betegsége és a tény, hogy jó ideig nem fog velünk újra színpadon állni, megadja a lemez alaphangulatát, a traumát. Közben rengeteg siker és csodálatos dolog is történt velünk, így lett egyszerre szomorú és mosolygós ez az album – mondta el Vitáris Iván, a csapat frontembere. – Nem reprodukálni akartunk valamit, hanem inkább elmenni egy irányba, ami eddig még sosem jellemzett minket. Az első három lemez gyakorlatilag egy egységként is kezelhető, ki lehetne belőlük adni egy tökéletes válogatást. Az Exotic Post Traumatic más. Hosszú dalszerzési folyamat, többszörös szelekció és kísérletezés jellemzi szinte az összes dalt – tette hozzá.

A holland Butler Records gondozásában megjelent albumban tíz angol nyelvű dal hallható, melyek sokkal inkább a punk, a hardrock, a pszichedélia és a lebegősebb hangzás irányába mozdulnak. A stúdiózásban pedig olyan legendákat követett a zenekar, mint Frank Sinatra, a The Rolling Stones vagy éppen a Foo Fighters. A lemezen hallható zenészek között van a Crystal Fighters énekese, Ellie Fletcher, az ismert dzsessz szaxofonos Aaron Leibowitz, Candace Coles vokalista, a hazai színtérről Sárkány Bertalan, a Mary Popkids perkása. A basszustémákat Deli Somával, a Middlemist Red tagjával dolgozták ki és rögzítették, a koncerteken pedig Springer Márton játszik velük.


[fbcomments]