Kultúra · 2017.12.21.

PETŐFI SZÍNHÁZ – Cziráki János kapta a Bujtor-gyűrűt

A Petőfi Színház háttérdolgozóinak elismerésére az egykori igazgató, színész-rendező, Bujtor István emlékére Bujtor-gyűrűt alapított özvegye, amit idén hetedik alkalommal adott át, ezúttal Cziráki János színpad- és zsinórmesternek.

A társulat titkos szavazáson döntött, hogy melyik munkatársukat jutalmazzák a Bujtor István profilját ábrázoló, 24 karátos aranygyűrűvel, amit szerdán este adtak át ünnepélyes keretek között a Színházi Dolgozók Szakszervezet szervezésében.


Összesen 85 dolgozó szavazhatott, 47-en adták le voksukat. A legtöbben Cziráki János, színpad-, és zsinórmestert jelölték a díjra, így ő vehette át Bujtor Judittól az emlékgyűrűt a kollégák elismerő tapsa közepette.

Cziráki János 26 éve dolgozik a társulattal és tesz meg mindent a színpad mögött, hogy zavartalanul bonyolódjanak le az előadások. Díszítőként kezdte, jelenleg színpad- és zsinórmesterként dolgozik, és gondoskodik róla, hogy a produkciók díszletei mindig a helyükön legyenek.

Bujtor Judit szerint a férje szelleme miatt fontos ez a díj:

Mindig azt mondta, háttérmunkások nélkül nincs színház. Ő súgta nekem, hogy alapítsam meg ezt a díjat, megőrizve emlékét és megbecsülve azokat az embereket, akikről kevesebbet hallunk egy-egy produkció kapcsán, hiszen szerényen dolgoznak a háttérben. Jó volt látni a szívből jövő tapsot a nézőtéren.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója szerint érezniük kell a háttérben dolgozóknak, hogy megbecsülik őket.

Az elismerést először 2011-ben Somogyi György fővilágosító, majd Török Virág kellékes, Petrik Péter lakatostár-vezető, Kellerné Egresi Zsuzsanna értékesítési vezető, Nagy Attila cipész és Liszi Zsuzsanna jelmeztáros vehette át.


[fbcomments]