Közérzet · 2017.12.20.

SZEGÉNYSÉG – A szocosoknál kiverte a biztosítékot

A szociális szférában dolgozóknál kiverte a biztosítékot Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár minapi nyilatkozata, és sajátos akcióba kezdtek: politikusoknak küldik el karácsonyi ajándékként L. Ritók Nóra most megjelent, Láthatatlan Magyarország című könyvét.

Az államtitkár azt találta mondani az M1-en, hogy Magyarországon mérséklődött a szegénység és felére csökkent a munkanélküliség. A szociális szférában dolgozóknak, akik naponta szembesülnek a szegénységgel, erről egészen mások a tapasztalataik.


„Csoportunk azért jött létre, hogy hatékonyabban koordináljuk a karácsonyi könyvajándékozási akciónkat. A csoport arra szerveződött, hogy egy kiválasztott politikusnak – országos, vagy helyi – küldünk egy példányt L. Ritók Nóra Láthatatlan Magyarország című, a nyomorban élő, a Nóra által működtetett Igazgyöngy Alapítványban foglalkoztatott gyermekek életéről szóló könyvéből. Csatlakozhattok egy könyv és postaköltségének árával.”

Habár maguknak a szociális szférában dolgozóknak is kicsi a fizetésük, a felhívást követően nagyon sokan vásárolták meg a könyvet, és első körben az ország vezető politikusainak küldtek belőle egy-egy, a szerző által dedikált példányt.

Minden ajándékkönyvet dedikált a szerző. Fotó: Norbert Ferencz

Minden ajándékkönyvet dedikált a szerző. Fotó: Norbert Ferencz

A következő politikusoknak (plusz Demján Sándornak) adtak vagy próbáltak meg adni a Láthatatlan Magyarországból: Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán EMMI miniszter, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Czibere Károly, szociális ügyekért felelős államtitkár, Rétvári Bence EMMI miniszterhelyettes, Schneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke, Nyitrai Imre, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, dr. Hekáné dr. Szondi Ildikó szegedi önkormányzati képviselő, Szirbik Imre, Szentes polgármestere, Demján Sándor, Magyarország második leggazdagabb embere, vállalkozó, üzletember. a VOSZ elnöke, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, egykori miniszterelnök.

A ma esti RTL Híradóban lesz egy tudósítás arról, hogyan nem vette át az ország miniszterelnöke az ajándékot. Az államtitkárságokon volt olyan címzett, aki maga helyett valakit kiküldött az ajándékért, mások össze-vissza küldözgették az ajándékozókat, végül a könyvet nem vette át senki. Néhány helyi politikus pozitív megerősítésként kapta a könyvet.

Tudjuk, hogy jó esetben olvasatlanul a polcra kerül, de azzal is tisztában vagyunk, hogy leginkább a szemétkosárban fog kikötni. Mindettől függetlenül mi, szocosok úgy éreztük, kötelességünk a valóság mellett kiállni” – áll a csoport felhívásának végén.


[fbcomments]