Közérzet · 2022.09.12.

OKTATÁS – Még mindig a tanárok a bűnbakok

Még mindig a tanárok a bűnbakok. Noha egyre gyorsul az infláció, mind vadabb a háborús uszítás, a szakértők a gazdaság összeomlását jósolják, a tankerületek felmondólevelek kézbesítésével foglalkoznak.

Miközben a köznevelési törvény módosításával elvették a kikiáltott közellenség sztrájkjogát, törvényesen nincs lehetőségük tiltakozásra.

Hiába hangoztatják évek óta a közoktatás problémáit: az iskolai tantermek hiányát, az elavult tanterveket, a központosított, használhatatlan, elavult szemléletű központi tankönyvkiadást, a digitális oktatási program elmaradását, az esélyegyenlőség fölszámolását, a szegregációt, a tanárok és a diákok túlterhelését és nem mellesleg az egyre növekvő pedagógushiányt. Amelynek a fentiek mellett egyértelmű oka a tanári fizetések nevetséges összege. És amikor néhány iskolában alkalmazni merik a figyelemfelhívás egyetlen eszközét, akkor azzal fenyegetik a polgári engedetlenség résztvevőit, hogy az egész havi bérüket elveszíthetik akár egynapos munkamegtagadás miatt. Ez pedig még akkor is fájdalmas és visszarettentő, ha a pedagógusoknak már nincs hová hátrálniuk, nincs vesztenivalójuk. Mi több, az oktatás vezetői ennél is továbbmentek: felmondással fenyegetik a résztvevőket. Leveleket lobogtatva igyekeznek elkapni a címzetteket, hogy azok aláírják annak átvételét.


Az érdekvédők azt tanácsolják, semmilyen felszólítást ne írjanak alá. A munka törvénykönyve szerint a szankciónak arányosnak kell lennie, a néhány órás engedetlenségért pedig nem arányos a jogviszony azonnali megszüntetése. Sőt, a rendkívüli felmentés nyolc napon belül megtámadható a bíróságon.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét is fölmentették, mert kiállt a kollégáiért. Ez az intézmény indította el 2016-ban a hatalomnak írt nyílt levelével a Tanítanék-mozgalmat. Bár akkoriban még csak az oktatás színvonala és a tanári munkát ellehetetlenítő szabályozás miatt emelték fel a hangjukat, mára leginkább a létükért és a megélhetésükért küzdenek. A tanári kar nagy része hétfőn fél nyolc és nyolc között feketébe öltözve élőlánccal kívánta megvédeni vezetőjét. Csatlakoztak hozzájuk a szülők és egykori diákjaik, valamint országszerte több intézmény pedagógusai is.

Mindeközben az ország irányítói és holdudvaruk a Balaton mellett piknikezve, kínosan heherészve válaszolgattak az újságírók azon kérdésére, miért is jár a pedagógusbérek kétszerese a határvadászoknak? Aki egyáltalán válaszolt az vagy a kompetencia, vagy ismeretei hiányára hivatkozott.

Veszprém környékén is voltak iskolák és pedagógusok, amelyek/akik hétfőn szolidaritásképp feketébe öltöztek. A szülők egyelőre nem követik őket.

A képen a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai és a hozzájuk csatlakozók feketébe öltözve, élőláncot alkotva álltak ki az iskola igazgatóhelyetteséért. Fotók: 444/Németh Dániel


A tiltakozók a miskolci tankerületi központ előtt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]