Közérzet · 2022.09.03.

MISKOLC – Polgári engedetlenség a gimnáziumban

Polgári engedetlenség keretében szeptember 5-én, hétfőn nem veszi fel a munkát a miskolci Herman Ottó Gimnázium (jelenlegi állás szerint) 37 pedagógusa. A kockás inges tanárok ezen a napon reggel 9 órakor a Miskolci Tankerületi Központ épülete előtt felolvassák nyilatkozatukat – értesítette hírportálunkat Pilz Olivér, az iskola matematikatanára.

Alább teljes terjedelmében közöljük a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok nyilatkozatát:

Alulírott pedagógusok, 2022. szeptember 5-én, hétfőn a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodunk, mert az oktatásirányítás hosszú idő óta nem hallja meg a pedagógustársadalom jelzéseit, nem ismeri fel, hogy Magyarországon OKTATÁSI VÁLSÁG van és mert nem maradt más eszköz a kezünkben.


Munkabeszüntetésünk erkölcsi indíttatású, egyéni döntéseken alapuló és nem munkahelyi vezetőink – különösen nem tanítványaink – ellen irányul.

Nem tudjuk elfogadni a Köznevelési törvény 2022. májusi módosításait, melyek lényegében a járványügyi veszélyhelyzetben született 36/2022 (II. 11.) sz. Kormányrendelet intézkedéseit emelik át a veszélyhelyzet megszűnte után a Köznevelési törvénybe, s ezáltal a sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszik – most már törvényi szinten –, megfosztva ezzel minket, a pedagógustársadalmat alapvető munkavállalói jogunktól.

Érdekérvényesítő erő nélkül nincs minőségi oktatás!

Pedig oktatási rendszerünk rengeteg súlyos problémával terhelt, ahogy azt 2016-os nyílt levelünkben és azóta is sokszor megfogalmaztuk már. És a helyzet nem hogy javult volna azóta…

Akkora a tanárhiány, hogy most már azért is aggódnunk kell: lesz-e egyáltalán bármilyen oktatás. Béreinket még mindig a 2014-es minimálbér alapján határozzák meg. Az életpályamodell szerinti bérek jelentős része a minimálbér alá került. Ezért tiltakozunk a beígért béremelés ütemezése, mértéke és uniós forrásoktól való függővé tétele ellen is. A pedagóguspálya vonzóvá tétele nem tűr halasztást. Ilyen bérezés mellett nincs utánpótlás, sokan kényszerülnek a pálya elhagyására saját és családjuk megélhetése miatt. Figyelembe véve a magas átlagéletkorú pedagógustársadalomban a nyugdíjba vonulók egyre növekvő számát is, a pálya elnéptelenedésének tendenciája egyre fokozódik.

Pedagógusok nélkül semmilyen oktatás sincs!

Az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaink, gyermekeink, a nemzet jövőjéért érzett felelősségünk és tiszteletünk okán követeljük a mielőbbi érdemi, széles körű és transzparens tárgyalásokat az oktatás jövőjéről, a pedagógusok méltatlan és megalázó bérhelyzetének azonnali enyhítését!

a Miskolci Herman Ottó Gimnázium polgári engedetlenségben résztvevő tanárai

A képen a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusainak februári polgári engedetlenségi akciója. Fotó: minap.hu


1 Response

  1. 2022.09.12.

    […] Miközben a köznevelési törvény módosításával elvették a kikiáltott közellenség sztrájkjogát, törvényesen nincs lehetőségük tiltakozásra. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]