Közérzet · 2022.10.29.

Nem adják föl – Sztrájk, szolidaritás

Erőt és kitartást adnak egymásnak Veszprémben is a tanárok. Az országos sztrájk után csütörtökön is sztrájkkal, szolidaritási lánccal folytatódott a közös kiállás az egyik legfontosabb ügyért, az oktatásért.

Az ellenzéki pártok a parlamentben egész napot a közoktatás megvitatásának szentelnének, mások oktatási kerekasztal összehívását sürgetik, de még a kormány is tárgyalna, egyeztetésre hívják a pedagógus szakszervezeteket. Úgy tűnik, nem teljesen hiábavaló többezer tanár, szülő és diák közös kiállása. Ha nagyon csekély, de mégiscsak esély a változtatásra. Marad a sztrájk.

A tanárok folytatják tiltakozásukat egészen addig, míg a kormány nem tesz ígéretet a rendszer megreformálására. Csütörtökön a Vetési Albert Gimnáziumban 46, a Lovassyban 10, a Rózsa úti Általános Iskolában 15, a Kossuthban 9, a Deákban 26 pedagógus vállalta, hogy tiltakozásukért cserébe bérükből még aznapi fizetésüket is levonják. Példát mutattak diákjaiknak és kollégáiknak, noha a rohanó infláció mellett havi fizetésük még kevesebbet ér. Ha a szülők felvételi vagy érettségi felkészítésre kérik fel őket, a magánórák átlagos tarifája 3700 forint, de ebben az ország legszegényebb területe éppúgy benne van, mint a fővárosban a budai kerületeké. Ugyanezek a tanárok az iskolában minimum 25 fős osztálylétszámok mellett az államtól 2300 forintot kapnak. Egy kutyakozmetikus óradíjának egyharmadát.


Nem csoda, ha október végén még mindig 594 tanárt keresnek a közszférában. Ehhez kapcsolódik még 289 tanító, 272 óvodapedagógus és 157 gyógypedagógusi állás, amelyekre azonnali belépést ajánlanak. Vannak olyan iskolák, ahol a tanév kezdete óta nem sikerült természettudományos tárgyakat oktató pedagógust, matektanárt vagy angoltanárt találni. Jó néhány helyen 4-5 szaktanári állást is hirdetnek. A tanárképzéssel foglalkozó egyetemek hirdetőtábláin is egyre több az állásajánlat.

Vezető képünkön a veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola tanárai a tiltakozás szimbólumát formázzák

Kép forrása: Lovassy

[fbcomments]