Közérzet · 2022.10.29.

KABARÉ EZ AZ ORSZÁG – Sírjunk vagy nevessünk?

Láthatatlan kiállítás, gazos hulladékudvar, ideiglenesen bezáró postahivatalok, 88 forintért 12 napos bezárás, vég nélküli háborús veszélyhelyzet – és még sorolhatnánk azokat a híreket, amelyeken jobb esetben nevetünk, rosszabb esetben sírunk.

Kiállításmegnyitóra invitálta hírportálunkat a Laczkó Dezső Múzeum. A meghívóban az áll, hogy november 29-én ugyan megtartják a kiállításmegnyitót, de „a kiállítás sajnos átmenetileg nem lesz látogatható, az ismert gazdasági helyzetre való tekintettel. Amint a lehetőségeink engedik – várhatóan a fűtési szezon végén – megnyitjuk kiállításunkat az érdeklődő közönség előtt”. (A város intézményeinek nyitvatartását az önkormányzat szabja meg.)

A Jutas garázstelepen készen áll a csilivili szelektív hulladékudvar, de nincsenek benne konténerek, gyűjtőedények. Mennyire gazdagok vagyunk: ha elkészül nálunk valami, akkor nem használjuk, hagyjuk, hogy fölverje a gaz, miközben a lakosságot megpróbáljuk a szelektív hulladékgyűjtésre nevelni.


Veszprémben november 11-étől csak két posta lesz nyitva. (Az ideiglenes szüneteltetés 210 településen 366 postát érint.) Azt már előre sejtjük, mekkora sorok kígyóznak majd a két veszprémi postán (hogy csak a mi városunkkal példálózzunk).

A NAV 12 napra bezáratott egy reggelizőt a fővárosban, mert a hely 88 forinttal megkárosította az államkasszát, ugyanis a kiszolgáló nem a megfelelő áfát ütötte be a pénztárgépbe. A telex.hu-n megjelent hír alatt sziporkázó kommentek olvashatók: „Ha 88 forint után 12 nap jár, akkor a kimatekozás után nekem az jön ki, hogy az Orbánt 4000 milliárd évre kell lesittelni. Másnak is ez jött ki?” „A kaszinók pénztárgépei nincsenek bekötve a NAV-hoz. Gondolom azért, mert eszükbe se jut, akárcsak egyetlen forinttal is megkárosítani a költségvetést.” „Nagyban kell csinálni, ahogy a NERtársak, akkor nem lesz baj!” „88 forint, hát ez tényleg hallatlan, szerintem csak ezen a 88 forinton múlt a tanárok béremelése is. Most már nemcsak Brüsszel, hanem a Franko Tejbár is hibás.”

November 1-jétől akárhányszor 180 nappal meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet Magyarországon. Európában nincs még egy ország Magyarországon kívül, ahol ilyet kitalált a kormány. A miénk ezt annak érdekében tette, hogy olyan rendeleteket fogadhasson el, amikkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását. Más szóval, hogy azt csináljon, amit csak akar.

Kabaré ez az ország. Mindenki eldöntheti, hogy sírjon vagy nevessen…

És akkor a hab a tortán: a bombás plakátok a teljesen fölösleges nemzeti konzultáció népszerűsítésére cakkpakk csekély nyolcmilliárdért. Fotó: Isza Ferenc/AFP


[fbcomments]