Közérzet · 2022.10.28.

BALATONALMÁDI – Fabó Péter, a demokratikus ember

Nálam kevesebb demokratikus ember van – mondta Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere, miután a tegnapi testületi ülésen átvette az Aranyhíd Polgári Egyesület petícióját. Értjük, hogy mit szeretett volna mondani, csak nem sikerült neki…

Miután június 26-án a Fidesz–KDNP színeiben induló Fabó Péter megnyerte az időközi polgármester-választást Balatonalmádiban, mindenki azt várta tőle, hogy lemond a képviselői mandátumáról. A képviselői széket a listán a kilencedik helyen szereplő, az Aranyhíd színeiben induló Zsemberi Imre foglalhatta volna el. Fabó Péter azonban azóta sem mondott le a képviselői mandátumáról. Lépését azzal indokolta, hogy a törvény szerint a polgármesteri kinevezése mellett megtarthatja képviselőségét is.

Értesülésünk szerint a helyi Fidesz–KDNP képviselői még a kampányidőszakban fölkeresték otthonában Zsemberi Imrét, és megpróbálták meggyőzni arról, hogy lépjen be a pártba. A választás után a városházára is behívták, de ő nem kívánt élni a felajánlással. (Az már csak hab a tortán, hogy többek között Fabót, aki az Aranyhíd egyik alapítója volt, a 2019-es önkormányzati választás előtt szintén felkeresték a Fidesz–KDNP helyi potentátjai, és azt mondták neki: akkor lehetne képviselő, ha az Aranyhíd helyett a Fidesz jelöltje lenne. Az ajánlatot csak Fabó Péter fogadta el. Be is került a képviselő-testületbe. És ez még nem minden: Fabó 2019-ben az Aranyhíd közgyűlésén maga is megszavazta az egyesület színeiben az önkormányzati választáson indulók névsorát, rajta Zsemberi Imre nevével.)


– Fabó Péterrel a polgármesteri eskütételen beszéltem legutóbb – mondta Czompó Gábor, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület elnöke. – Akkor kértem meg személyesen, hogy mondjon le a képviselői mandátumáról, és ő ezt akkor még elképzelhetőnek tartotta. Arra is kértem, hogy majd tájékoztasson engem a döntéséről, de ezt azóta sem tette meg. Ezután, július 15-én indította el egyesületünk a petíciót.

A petícióban többek között ezt írják: „A választójogi törvény szerint a polgármester megválasztásával egyidejűleg tagjává válik a képviselő-testületnek, egyúttal jogában áll, hogy a korábban megszerzett képviselői tisztségéről lemondjon s azzal a személlyel egészítse ki a testületet, aki az elmúlt választáson a 9. legtöbb szavazatot kapta. Zsemberi Imrét 1075 választópolgár örömmel látta volna balatonalmádi képviselőnek. A jelenlegi képviselők által megszavazott és elfogadott saját szervezeti és működési szabályzatuk szerint a képviselő-testület létszáma 9 fő.”

– Zárójelben teszem hozzá: Imre mérnök, ráadásul az energetika a szakterülete. Tudásával még inkább segíthetné Almádi működését – jegyezte meg az Aranyhíd elnöke.

Czompó Gábor elmondta: az egyesület tagjai – akik különböző pártszimpátiákkal rendelkeznek, akik között József Attila-díjas költő, Munkácsy-díjas festőművész, MTA-tag – kimondottan a város érdekében szövetkeztek. Kezdeményezésükre három éve – ami szintén aláírásgyűjtéssel indult, majd felvonulással folytatódott – építhetett bölcsődét, hozzá 550 millió forintos állami támogatást kapott a város. Mivel jogi lehetőségük ezúttal sincs, ezért folyamodtak ismét aláírásgyűjtéshez.

– Szerintünk az önkormányzatisággal és a demokráciával is összeegyeztethetetlen, hogy a polgármester egyúttal képviselő is legyen – jegyezte meg az Aranyhíd elnöke. – Fabó Péter kampányjelszava az volt: Rakjuk össze együtt Almádit! Ehhez képest később kijelentette: nem akar több aranyhidassal együtt dolgozni.

Az interneten indított petíciót közel 500 ember írta alá – többek között egy volt polgármester, a polgármestert segítő új szervezet, a bölcsek tanácsának több tagja, a város díszpolgárai. Ezt a petíciót adta át a polgármesternek a tegnapi testületi ülésen Schildmayer Ferenc képviselő, az Aranyhíd tagja. Fabó Péter a következőket mondta, miután átvette az aláírásokat tartalmazó ívet (a videó elején 3.30-tól):

– Tudom, hogy ilyenkor nem szoktak választ adni, de én adnék. Továbbra is fenntartom, hogy jogom van erre a döntésre és azt is, hogy a döntésem következtében demokratikusan tud működni Balatonalmádi képviselő-testülete. Nem változtattam, és 2024-ig nem is szeretnék változtatni. Szeretném, ha ez a testület ebben a formában működne tovább annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban érte a legtöbb támadás. Azzal vádoltak minket, hogy nem teszünk meg mindent Almádiért ami nem igaz. Nálam kevesebb demokratikus ember van (sic!), aki mindenkit megszólít.

A balatonalmádi testülettel kapcsolatban még fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az a Szakál Balázs Dániel fideszes képviselő, aki ellen eljárás folyt ittas vezetés és becsületsértés miatt, mindvégig megtartotta képviselői mandátumát, csak bizottsági tagságáról mondott le. Időközben visszakerült a humán bizottságba, mert a testületben nincs elegendő számú képviselő ahhoz, hogy minden funkcióra ki tudjanak nevezni valakit. Ennek következménye az is, hogy képviselőségük mellett ketten is két bizottság munkájában vesznek részt.

Fotó: Fabó Péter Facebook-oldala


[fbcomments]