Közérzet · 2020.01.31.

LMP – Politikai akarat kell a szociális bértábla rendezéséhez

Politikai akarat kell a szociális bértábla rendezéséhez – ez volt a lényege Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatójának.


A szociális szektor mára teljesen egyértelműen az összeomlás szélén áll, a kormány ennek ellenére még a problémákról sem hajlandó tudomást venni – mondta Ungár Péter. – Ezt bizonyítja, hogy az idei költségvetésben sem növelte a szociális területre szánt forrásokat.


Az LMP szerint azonnali és teljes körű béremelésre van szükség.

Tudjuk, hogy a szociális szektorban van a legnagyobb elöregedési ráta, itt a legalacsonyabb a diplomások és a szakképzéssel rendelkezők fizetése és itt van a legtöbb betöltetlen álláshely is – folytatta a képviselő. – Álláspontunk szerint a három legnagyobb állami bértábla: az egészségügyi, az oktatási és a szociális közül jelenleg a szociálist végzettség szerint kell egységesíteni. A szociális ágazat ugyanis a huszonnegyedik órában van. A szektor Magyarország egyik kitörési ágazata lehetne, ehelyett a kormányzati politika mostohagyereke. Az idősödő társadalom miatt hiába lesz az ágazat egyre fontosabb, ha a kormány alacsony bérekre építő politikája miatt a jelenlegi ellátottságot is nehezen tudja a szektor nyújtani.

Ungár Péter szerint az ágazat bérrendezését nem pótlékokban, hanem a minimálbérre alapuló tiszta és egyszerű rendszerben kell megoldani, hogy véget érjen a függés és a kiszámíthatatlan bérezés.

A propagandával szemben a valóság az, hogy Magyarországon vannak olyan szociális intézmények, ahol a gépkocsivezető többet keres, mint az ott dolgozó ápoló. A valóság az, hogy ma Ausztria keleti felén nehéz nem magyar névtáblát találni a szociális intézményekben. A valóság az, hogy ma Magyarországon a szociális rendszert az elkötelezett és hősies dolgozók tartják még életben. Adjuk meg nekik, amit megérdemelnek: az anyagi megbecsülést!

Gerstmár Ferenc szerint a szociális ágazat legnagyobb problémáinak egyike, hogy az alacsony fizetések miatt kevés kezdő, új munkatárs van. Ez előbb-utóbb Veszprémben is a jelenleginél erősebben érezteti majd hatását.

A képviselő fel is sorolta a helyi gondokat. A városban jelentős férőhelyhiánnyal küzd az idősellátás, és a fogyatékos személyek ellátásában is kapacitásbővítésre van szükség. Ez részben infrastruktúrafejlesztést jelent, de annak megvalósulása esetén a szakemberlétszámot is növelni kell. Az óvodai ellátás területén nem csökken, hanem nő az óvónőhiány. Enyhítése szolgálati lakások építésével lenne elérhető. Más költségvetési intézményeknél is tapasztalható az alacsony bérszínvonal. A nemzeti közművelődés alapintézményei a könyvtárak, múzeumok, művelődési házak, amelyek dolgozói esetében a kormányzat bérpolitikájának eredményeként 2020-ban ott tartunk, hogy többségükben – alapfizetésüket tekintve – a garantált bérminimumot kapják.

Veszprém büszke szociális ellátórendszerére és kulturális életére, ezért is elvárható a városvezetéstől, hogy lépjen fel kezdeményezően a kormánynál mindkét terület bérrendezése érdekében – fejezte be Gerstmár Ferenc.


[fbcomments]