Életmód · 2020.02.03.

DEMENCIA – Gondoskodás a távolból

A személyes gondoskodás igen stresszes és elmagányosító élmény tud lenni, ha nem lehetünk fizikailag közel demenciával élő családtagunkhoz vagy barátunkhoz. Érdemes azonban észben tartanunk, hogy ebben az esetben is fontos és értékes szereplői lehetünk a beteg életének.

A következő tippek segítenek legyőzni a távolság akadályait.


Legyünk felkészültek!
Tervezzük meg, hogyan tartjuk a kapcsolatot, milyen módon támogatjuk demenciával élő szerettünket, hogyan értesülünk rendszeresen a beteg állapotáról, valamint azt, hogy miként oldjuk meg a krízishelyzeteket. Amilyen gyakran csak módunkban áll, látogassuk meg hozzátartozónkat. Keressük más hasonló helyzetben lévő hozzátartozók társaságát, és osszuk meg tapasztalatainkat egymással.

Tartsuk fenn a kommunikációt!
Legyünk folyamatos kapcsolatban szerettünkkel – fontos, hogy a demenciával élő személy érezze, hogy törődünk vele. Érdemes képeslapokat, fotókat, rövid leveleket, apró ajándékot vagy virágot küldeni neki.
Alakítsunk ki egy telefonrutint – azaz mindig ugyanabban az időpontban telefonáljunk. A telefonbeszélgetések legyenek rövidek, és tartsuk szem előtt, hogy a tisztán verbális kommunikáció egyre nehezebbé válik a demencia előrehaladtával.
Azt sem árt tudnunk, hogy a telefonban krízishelyzetként hangzó szituációk a valóságban időnként korántsem azok, ezért nem árt, ha az ilyen helyzetekre előre kialakítunk egy cselekvési tervet.

Alakítsunk ki támogatói hálózatot!
Ápoljunk közeli kapcsolatot minden, a demenciával élő személyt segítő rokonnal, ismerőssel, szakemberrel. Szerencsés, ha a családtagokkal időnként le tudunk ülni és tisztázni az egyéni szerepeket. Ideális esetben megállapodhatunk olyan kritériumokban, amik ha fennállnak, rendkívüli családi megbeszélést hívunk össze. A távolabbi ismerősöket, barátokat és szomszédokat kérjük meg, hogy egyszerűen csak tartsák rajta a szemüket demenciával élő rokonunkon.
Próbáljunk megszervezni olyan intézményi-szervezeti támogatást is szerettünknek, mint a szociális látogatások vagy étkeztetés, klubok vagy egyházi közösség.
Ha a demenciával élőről idősek otthonában gondoskodnak, feltétlenül alakítsunk ki jó kapcsolatot az ottani dolgozókkal és rendszeresen informálódjunk tőlük.

Menjünk látogatóba!
Szervezzük úgy a látogatásunkat, hogy arra az időre felmentsük kicsit a mindennapi gondoskodást nyújtó hozzátartozókat az ápolás alól, és a távolból rendszeresen tartsuk velük a kapcsolatot.
Ha nagyon messze élünk és csak speciális alkalmakkor tudunk látogatóba menni, először mindig a személyes támogatást nyújtókkal találkozzunk a demenciával élő szerettünk előtt, hogy informálódhassunk állapotáról és az esetleges fontos tudnivalókról.

Tervezzünk előre!
Próbáljuk meg előre felmérni, hogy milyen stratégiákkal előzhetők meg a krízisek. Érdemes kijelölnünk valakit, akiben kellően megbízunk, hogy kritikus helyzetekben cselekedjen és informáljon minket. Készítsünk listát az elérhető segítségekről és támogatásról. Előfordulhat, hogy a jogi, pénzügyi és egészségügyi döntésekhez gyám kijelölésére van szükség – ezzel kapcsolatban érdemes ügyvéddel egyeztetnünk.

Ne feledkezzünk meg saját magunkról sem!
Tudatosítsuk magunkban, hogy nem mindig lehetünk fizikailag közel szerettünkhöz. Fontos mindig emlékeztetnünk magunkat rá, hogy a távolból is fontos hozzájárulást tehetünk életminőségének javítása érdekében.

Forrás: felejtek.hu

 


[fbcomments]