Közérzet · 2022.09.07.

CSOK – Így (ne) szüljön az államnak!

Egyre jelentősebb a lakástámogatások szerepe. A dráguló ingatlanok és a rohamosan emelkedő hitelkamatok miatt számos család már csak csok-kedvezmények segítségével tudja megvenni új otthonát. Azonban a lehetőség kockázatot is jelent.

Ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást. Ha például nem születnek meg a vállalt gyerekek a meghatározott időkorláton belül, akkor a felvett csok futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják. Mivel augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet, írja a bankmonitor.hu.

A Bankmonitor szakértőinek összehasonlítása alapján a legkedvezőbb, 10 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 10 éves kamatperiódus esetén 7,29 százalék. 20 év alatt összesen 19,2 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A legdrágább lakáshitelre visszafizetendő összeg viszont két évtized alatt már meghaladja a 23,8 millió forintot.


A csok esetében viszont egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére, két gyerek vállalásakor 8 év. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően 10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

Fotó: mamasandpapas.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]