Hasznos / Egyéb · 2023.03.17.

A Bevándorlási Hivatal feladatai

Egyre több külföldi szeretne különböző okokból Magyarországon tartózkodni. A globális trendek is azt mutatják, hogy a külföldi munkavállalás, tartózkodás kezd egyre jobban elterjedni. Ehhez azonban a külföldiek túlnyomó többségének tartózkodási engedélyre van szüksége. A feladat azonban nem egyszerű, külföldiek tartózkodásával, külföldi munkavállalók alkalmazásával kapcsolatban több teendő is van, itt lép képbe a Bevándorlási Hivatal.

Miben segít a hivatal?

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, röviden BÁH Magyarország és a külföldi állampolgárokkal kapcsolatban lát el különféle feladatokat. Ide tartozik például a menekültügyi és idegenrendészeti tevékenység is. Ha külföldi állampolgárokat szeretnénk alkalmazni, akkor az engedélyezés az egyik legfontosabb teendő, amiben a BÁH fog segíteni. Természetesen rábízhatjuk profikra is az ügyek előkészítését, mint amilyen a TERENDO munkaerő-szakértő is.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozik az engedélyezés, azaz a külföldi állampolgár magyarországi tartózkodásának elbírálása, amit a tartózkodás céljától függően akár önállóan vagy más hivatalokkal együttműködve végez el. Harmadik országbeli állampolgárok esetén az elbírálási folyamat nehezebb, mint EU-állampolgárok esetén. Figyelni kell minden egyes kérelemnél arra, hogy a beutazáskor a különböző nemzetiségekre milyen szabályok vonatkoznak!


Az engedélyezés mellett a BÁH intézi a lakhatással kapcsolatos adminisztrációt is, például a külföldiek magyarországi tartózkodásához szükséges lakcím igazolót is. Külföldi állampolgárok okmányának kiállításával, pótlásával is a Bevándorlási Hivatal foglalkozik, amihez szintén kérelmekre van szükség. Az iratok átvétele történhet személyesen és postai úton is. Továbbá a BÁH hatáskörébe tartozik még a menekültügy, a kényszerintézkedés, kiutaztatás és a meghívólevél is. A meghívólevél annyit jelent, hogy külföldiek magyarországi látogatása esetén csak akkor adható ki vízum, ha van egy magyarországi jogi vagy magánszemélytől meghívólevél.

Hogyan lehet elérni a Bevándorlási Hivatalt?

A BÁH kirendeltségeit többféleképpen fel lehet keresni. A regionális és vármegyei hivatalokat kereshetjük telefonon és e-mailen keresztül is. A legtöbb ügyet elintézhetjük online, az Enter Hungary felületén, de természetesen a hagyományos, személyes ügyintézésre is van lehetőség az illetékes szerveknél. 

Mi a teendő külföldi munkavállaló foglalkoztatása esetén?

Mindig figyelni kell arra, hogy milyen szabályok és követelmények vonatkoznak az adott munkakörre. A nemzetiség is nagyon fontos, mert eltérő szabályokkal találkozhatunk egyes nemzetiségek esetében. A hazai dokumentumok beszerzése rengeteg adminisztrációt igényel, hosszadalmas a folyamat, így a legjobb megoldás az, ha profikat bízunk meg a feladattal.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]