EKF / Közérzet · 2023.03.17.

FÜLESBAGLYOK – Három éve született meg a terv

Most, hogy már mindenki szinte mindent elmondott a hotel falán nemrég felavatott új falfestésről, gondoltuk érdemes megszólaltatni a legilletékesebbet, vagyis az alkotót. A fülesbaglyok születésének hátteréről Perecz Annabella grafikust kérdeztük, aki jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanul animációt. Ez lesz a második diplomája.

– Végzős voltam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), amikor beadtam a pályázatomat az EKF-hez – mondja. – A City of Lights projekt keretében a Haszkovó lakótelep tűzfalain terveztem az esti órákban vetítéssel megjeleníteni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett vízimadarainak képeit. Volt egy másik elképzelésem is: a lakótelep egyik épületének tűzfalán, maradandó festéssel megörökíteni egy erdei fülesbagoly képét. A falon elhelyezett lámpák sötétedés után a bagoly szemeiként és a körülötte lévő csillagokként világítottak volna.

Mindez jó három éve történt. Aztán felhívták az EKF-től, hogy inkább a hotel tűzfalának falfestésében kezdjen el gondolkodni. Annabella örült a lehetőségnek és a baglyos tervét dolgozta át erre a felületre. A fülesbaglyok megrajzolásakor az ötvenes évek linólenyomatai inspirálták, a színválasztással pedig egy éjszakai életkép kevés színnel kifejezett, absztrakt ábrázolására törekedett.


– Olvastam sokféle véleményt a közösségi oldalakon, de én ebbe semmi többet nem gondoltam bele, pláne nem politikát és háborút. Három évvel ezelőtt!? Egyszerűen csak szeretem a természetet és a madarakat. A kék nekem az éjszakai égbolt színét, a sárga pedig a csillagokat idézi. Áprilistól a baglyok szeme éjjel világítani fog, úgy lesz teljes a kép.

fülesbaglyok, FÜLESBAGLYOK – Három éve született meg a terv
Perecz Annabella szívesen örökít meg madarakat a képein. Szereti az állatokat, van egy kutyája, és menhelyen is önkénteskedett már. Fotó: Facebok

– Tudtad, hogy a hotelben, ami most munkásszálló, sok ukrán lakik?

– Honnan tudtam volna?

– Pedig sokaknak feltűnt, hogy még az avatásra is kék-sárgába öltöztél.

– Persze. Hozzáöltöztem a képhez. Az szándékos volt.

– Na jó, akkor talán IKEA-fan vagy, és svéd bútorokkal van berendezve a szobád.

– Nem, ez sem igaz – nevet vidáman.

– Esetleg szabadkőműves? Mert vannak, akik a fülesbaglyok szimbolikájában ezt vélik felfedezni.

– Mármint, hogy én? Ugye ez csak vicc? Fura nagyon, hogy mennyi mindent látnak bele az emberek egy falfestménybe. De egy ekkora méretű, ilyen központi helyen lévő alkotás esetén ez valószínűleg elkerülhetetlen.

– Meglepett? Nem fájnak a kritikus megjegyzések?

– A fülesbaglyok az első ilyen munkám. Nekem mindenestül új élmény. Nem tudtam, mire lehet számítani, milyen lesz a fogadtatás. Sokan gratuláltak, míg másoknak nem tetszik. Ez így teljesen normális. Volt néhány személyeskedő üzenet is a közösségi oldalamon, azokat töröltem.

A baglyos kép abszolút energiatakarékos

Az EKF és a MOME City of Lights című közös kurzusán tervező, grafikus és animátor szakos hallgatók dolgoztak ki fényre épülő, kreatív ötleteket Veszprém különböző pontjainak színesítése szándékával – tájékoztatta nemrég a közvéleményt Mészáros Zoltán, a VEB 2023 Zrt. főtanácsadója egy közösségi bejegyzésben. Megkérdeztük, miért épp a baglyokra esett a választás a sokféle terv közül.

fülesbaglyok, FÜLESBAGLYOK – Három éve született meg a terv
zter

– City of Lights, a fények városa. Ez volt a kurzus címe több mint három évvel ezelőtt – válaszolja Mészáros Zoltán. – Azóta beütött az energiaválság, a közintézményekben korlátozták az áramfelhasználást. A fiatalok ötleteinek nagyobbik része nagy áramfogyasztású lett volna, ami joggal váltana ki ellenérzést. A baglyos kép viszont, azon túl, amit a közösségi oldalamon már leírtam, abszolút energiatakarékos, hiszen csak a baglyok szemeiben fognak LED-izzók világítani. Ez fontos szempont volt a döntés során. A fülesbaglyok ráadásul egy olyan épület tűzfalának kölcsönöznek színt és életet, amelyik a belváros legexponáltabb pontján található.

Mészáros Zoltán elmondta még, hogy a húszemeletes és a Haszkovó lakótelepi tízemeletesek megvilágításának tervei ellen szólt a várható lakossági tiltakozás is. A várba felvezető macskaköves út fehéren világító kövekkel való díszítését pedig a várrekonstrukció, pontosabban az út ideiglenes leaszfaltozása hiúsította meg. Az ötletek jók, és talán egyszer, nyugodtabb időkben, sor kerülhet ezekre is.

Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]