Közérzet · 2018.10.05.

KARRIERVÁLTÁS – Szakértő ad tippeket a jó döntéshez

Sokféle oka lehet a karrierváltásnak: újabb kihívások keresése, magasabb jövedelem iránti igény, vagy például a harmonikusabb munka-család egyensúly megteremtése. A karrierváltás egy sima munkahely váltásnál összetettebb kérdés, hiszen ilyenkor szakmát is cserélünk. Az OKJ képzéseket kínáló Perfekt szakértője az alábbiakban segít abban, mire érdemes figyelni karrierváltás előtt.

A néhány évente történő munkahely váltás manapság egyre inkább megszokottá válik, de nagyobb fába vágják a fejszéjüket azok, akik nem egyszerűen munkahelyet, hanem karriert váltanának. Egy sima álláscserénél ez sokkal komolyabb döntést igényel, hiszen így más területen, más feltételekkel, más képességeidet használva dolgozik majd. A Perfekt felnőttképzési szakértője, Tóth Réka segít átgondolni, hogy tényleg megérett-e már önben ez a döntés.


Biztosan váltani akar?

Gondolja át, mennyire elégedett a jelenlegi munkájával! Ne essen abba a hibába, hogy elhamarkodottan dönt, mert egy rázósabb projekten van túl, és éppen elege van mindenből! Próbálja meg hideg fejjel átgondolni, mennyire elégedett a jelenlegi munkájával. Milyen technikák vannak erre? Jól bevált a hagyományos kockás füzet módszer: írja össze az előnyöket, hátrányokat, súlyozza őket, így látni fogja, merre billen a mérleg. Egy másik eljárás, hogy elképzeli: ha nem változtat, akkor egy év múlva milyen lehetőségei lesznek a megszokott területen, akár ugyanazon a munkahelyen. Próbálja ténylegesen megeleveníteni egy jövőbeli munkanapját kollégákkal, feladatokkal együtt! Ha lát inspirálót a helyzetben, akkor lehet, hogy még nincs itt az ideje a váltásnak. Ám ha nincs kedvére a kép, és egy higgadt értékelés alapján a jelenlegi területen már tényleg nem lát kihívást, akkor hajrá, változtasson!

Mérje fel képességeit és lehetőségeit!

Ha megszületett a döntés, következik az a rész, amelyik sokaknak a legnehezebb: milyen új terület felé vegye az irányt? Amennyiben nincs egyértelmű válasza, érdemes összeírnia: milyen típusú feladatok szereztek eddig örömet, miben tudott úgy feloldódni, hogy észre sem vette az idő múlását. Ezek a konkrétumok közelebb viszik majd ahhoz, hogy milyen is ön valójában, és mely munkák felé érdemes kacsingatnia. Közösségi ember ön, aki elhervad a szociális ingerek nélkül, vagy ellenkezőleg, szeret mások zavaró jelenléte nélkül elmélyedni? Jól bírja a monoton feladatokat, vagy inkább a változatosság vonzza? Ha megvan a válasza az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre, körvonalazódik majd, hogy merre keresgéljen. Fontos, hogy ne féljen megismerni új területeket, és akár fejleszteni magát! Jó megoldás lehet például egy OKJ-s képzés, hiszen ezek rugalmas időbeosztásban elvégezhetők, és a munkaerőpiacon keresett szakmákat kínálnak.

Irány a megvalósítás!

Sokféle elképzelésünk lehet arról, mit szeretnénk, de ha ezeknek közük sincs a valósághoz, sajnos csak ábrándok maradnak. Ezért fontos, hogy két lábbal álljon a földön, és ismerje a munkaerőpiacot. Ha biztosan váltana, és tudja azt is, milyen irányban, gyűrje fel az ingujját, és fedezze fel a rendelkezésre álló lehetőségeket! Érdemes belekóstolnia egy-egy szakma, vállalat életébe nemcsak az online, hanem a való világban is. A Perfekt szakértője azt tanácsolja, menjen el állásbörzékre, nyílt napokra, szakmai konferenciákra, beszélgessen, és tapasztalja meg testközelből, amit választana, így biztosabb alapokon álló döntést hozhat.


[fbcomments]