Közérzet · 2020.12.08.

INGATLANÁRAK – Veszprém, te drága!

A vírusjárvány megváltoztatta az ingatlanok iránti keresletet is: Veszprémben aranyárat fizetnek a családi házakért, ellenben a lakótelepi panelek ára lezuhant. És hogy állunk a cserével?

Nincsenek könnyű helyzetben a családok: sok cég home office-ban engedi vagy abba kényszeríti munkatársait. A középiskolások is otthon tanulnak, de gyakran a felsősök is. Ha pedig valaki tesztre vár, és el is kapta a vírust, szinte lehetetlen a szokásos 56 négyzetméteren elkülöníteni. A bizonytalan gazdasági helyzet alapos mérlegelésre készteti az embereket: nagyon meg kell fontolniuk, belevágjanak-e a lakásbővítésbe, bármennyire is szükségük lenne nagyobb térre.


Veszprémben a nettó átlagkereset 235 ezer forint, alig valamivel kevesebb az országos átlagnál – olvasható a forbes.hu elemzésében –, a lakásárak viszont jóval meghaladják a másutt fizetendő alapterületenkénti százezreket. A panellakások esetében 220 ezer körüli összeggel, míg a családi házaknál 676 ezerrel kalkulálnak az ingatlanirodák. Új építésű családi ház alig van a városban, azok pillanatok alatt elkelnek, míg a lakótelepi használt lakásokra alig van kereslet. A kert vagy a háztömb körüli zöld teszi értékessé a kijárási korlátozások közepette az ingatlanokat.

Úgy tűnik, Veszprém az első zónában van, már ami a lakásbővítés árait illeti. Az Ingatlan.com friss elemzése egy életszerűbb esetet vizsgál: azt, hogy az adott megyében elérhető nettó átlagfizetés felét félretéve hány hónap alatt jöhet ki a nagyobb lakáshoz szükséges plusz 15 négyzetméter. Ez megközelítőleg egy szobával nagyobb ingatlant jelent.

Míg Kecskeméten például alig több mint egy év alatt összegyűjthető ez az összeg, Győrben másfél évre van ehhez szükség. A legkevesebbet (öt hónapot) Székesfehérváron kell félretenni egy nagyobb lakásért, míg a legtöbbet Veszprémben kell spórolni: itt több mint öt évnyi takarékoskodásból jönne ki az eggyel több szoba ára.

Jövőre a családi otthonteremtési kedvezményt is igénybe vevők továbbköltözése, minden kiadást összegezve, olcsóbb lesz, mert nem kell illetéket fizetniük a lakásvásárlás után.

 


[fbcomments]