Közérzet · 2020.12.08.

SZÖKDÖSŐK – Nem az intézet, hanem a család lenne a megoldás

Idén november másodikáig 15 398 rendőrségi körözést adtak ki eltűnt kiskorúakra. Közülük 1567-en 14 évnél fiatalabbak voltak, a többiek 14–18 év közöttiek. Ez a riasztóan magas szám szerencsére nem valós eltűnést jelent, hiszen a gyerekek, fiatalok 95 százaléka egy hónapon belül előkerül.

Az okokat és a jelenség hátterét elemezte a penzcentrum.hu Táler Orsolyával, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezetőjével. Ebből egyebek közt kiderül, hogy egy-egy gyerek évente többször, akár százszor is eltűnik, ez a statisztikát minden alkalommal új eljárással gyarapítja.


A körözött kiskorúak több mint nyolcvan százaléka a gyermekvédelmi szakellátásból – döntően a gyermekotthonokból vagy lakásotthonokból – szökik el, a családból való eltűnések sokkal kisebb arányúak. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a 16–18 éves eltűntek száma lényegesen magasabb lehet, mivel ez a korosztály egy olyan szürke zónába tartozik, ahol az eltűntekre nem feltétlenül adnak ki körözést. Ők azok a fokozottan veszélyeztetett fiatalok, akiket sokszor a család sem keres, és mivel már nem tankötelesek, hiányuk az iskolákban se tűnik fel.

A KSH adatai szerint 2018-ban 5219 hat év alatti gyermek élt állami gondozásban, miközben 2855-en várakoztak örökbefogadható gyermekre, a tizedük egyedülálló. Kereken ezer örökbefogadás történt, ebből 250 gyermek külföldre került. Érdemes végigböngészni az orokbe.hu oldalát, ahol 2010-től kezdődően javuló tendencia látható. Nagy kérdés, mit hoz a jövő, a most állami gondozásban élő négy-ötévesek tíz év múlva családban élő boldog kamaszok lesznek-e, vagy intézetből szökdöső körözöttek az eltűntek listáján?

Novák Katalin államtitkár idén tavasszal beszélt arról a törvénymódosító előterjesztésről, amely az örökbefogadás folyamatának idejét lerövidítené, az alkalmassági vizsgálathoz kapcsolódó kötelező tanfolyamot pedig választható lehetőséggé tenné.

A szakma nem fogadta kitörő egyetértéssel a javaslatot, de a parlamenti többség simán megszavazta. Mint ahogyan Varga Judit igazságügyi miniszter törvényjavaslatát is elfogadták, amelynek értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. (Tudjuk, miért.) A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság. Az ezzel kapcsolatos dilemmákról a merce.hu írt.

 


[fbcomments]