Közérzet · 2020.12.08.

POLITICAL CAPITAL – A magyar (szélső)jobb 100 évvel Trianon után

Ami most még szélsőségesnek számít, tíz éven belül a kormányzati narratíva része lesz” – fejtette ki a Political Capital kérdésére Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. Az övén kívül további hat szélsőjobboldali szervezet vezetőjével is interjúzott a PC, hogy újabb látleletet készítsen a szcénáról.

A mai szélsőjobboldal számára a bevándorlás és az LMBTQ/gender téma a legégetőbb, de a cigányellenesség sem kopott ki, ahogy a zsidó összeesküvés témája sem. A korábban hagyományosan befelé forduló szélsőjobboldali szcéna az utóbbi években látványosan kilépett a nemzetközi porondra.


A szélsőjobboldali témákat és üzeneteket kétségkívül egyre gördülékenyebben veszi át a kormánypárt. Trianon centenáriumának évében ezt a hipotézist a békeszerződéssel kapcsolatos narratívákon is megvizsgálta a Political Capital: a legtöbb, Trianonnal kapcsolatos összeesküvés-elmélet mára a kormányzati kommunikáció része, de ami alapvetően megkülönbözteti a mai szélsőjobboldalt a kormányoldaltól, az a revízióhoz való viszony. Ez az a terület, amely ritka kivételektől eltekintve nem merül fel reális opcióként a kormányoldalon.

A PC a tanulmányában arra is kitért, vajon az oktatás fel tudja-e venni a küzdelmet a politika és a társadalom radikalizálódásával szemben.

Az intézet – a Heinrich Böll Alapítvánnyal együttműködésben – készült friss kutatásának összefoglalója itt érhető el, a teljes tanulmány pedig innen tölthető le.

 


[fbcomments]