Közérzet · 2021.11.16.

Infláció – Kemény tél jön

Ami eddig 500 forint volt, az most 700 – ezt látom a heti nagybevásárlásnál. Egy liter minőségi étolaj már majdnem 800 forint. A korábbi húszezer forint helyett harmincat hagyunk a boltban hetente. Hivatalosan 6,5 százalékos volt az infláció októberben. Kemény tél jön.

A KSH inflációs adatai szerint legnagyobb mértékben, 13 százalékkal az üzemanyagok és egyéb cikkek drágultak októberben az előző év azonos időszakához képest. Ezt követik a szeszes italok és a dohányáru 11,3, a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszer valamivel 5 százalék fölött. Nem tudom, mi van a KSH élelmiszerkosarában, aminek alapján a számításokat végzik, de tapasztalatom szerint a zöldség, gyümölcs ennél sokkal nagyobb ütemben drágult. A kenyér is drágulgat már jó ideje, esetenként 20–30 forinttal, de gabonafronton még ezután jön az ereszd el a hajamat. Mai hír, hogy a világpiacon hiánycikk a búza, ennek következtében januártól nálunk is 40 százalékkal drágul a liszt, amit nyilván a kenyér drágulása is követ, ha nem is ennyivel.

Kemény tél várható déli szomszédunknál, Szerbiában is. A liszt világpiaci árának drasztikus emelkedésére első reakcióként befagyasztották a népszerű Sava kenyér árát 46 dináron, ami körülbelül 140 forint.

– Ha kell, beavatkozunk az árutartalékokból annak érdekében, hogy a pékségek tartani tudják ezt az árat – jelentette ki Aleksandar Vučić államelnök.

Egyébként Szerbiában idén rekordtermés volt búzából: 3,4 millió tonnát tudtak betakarítani, az ország szükségleteinek dupláját.

Horvátországban egyelőre nem foglalkoznak a kenyérrel. Ott a drágulás lassítása érdekében a benzin árát fagyasztották be, akárcsak nálunk, azzal, hogy nálunk a lakossági rezsiköltségek is be vannak fagyasztva már egy ideje, a horvátoknál viszont szabadon alakulnak. Az internetes hírportálok a gázárral vannak tele. A gáz az európai piacon 280 százalékkal drágult az év eleje óta. Mindemellett a villanyáram drágulása is várható. Szlovéniában december 1-jétől 30 százalékos villanyáram drágulást jelentettek be, 12 százalékos gázáremelkedés mellett.

A drágulások következtében várható kemény tél mögött szakértők szerint elsősorban a gázvezetékek körüli orosz-európai vita áll. Ennek kimenetelétől függ a gázár, ami Magyarországot talán nem érinti annyira a külön egyezmény miatt. A benzin ára belátható időn belül várhatóan stabilizálódni fog.

Mindenesetre egyelőre úgy fest, hogy kemény tél jön. Ezért nincs abban semmi meglepő, hogy Horvátországban is elkezdtek fűtési tanácsokat osztogatni az energetikusok. Például azt ajánlják, hogy szigetelésképpen, a hő visszaverése érdekében borítsák be egyszerű alufóliával a falakat a lakók a radiátorok mögött.

Kép forrása: Getty Images/iStockphoto

[fbcomments]