Egyéb · 2021.11.16.

Téli madáretetés: mikor és hogyan?

A madáretetés örömteli és hasznos tevékenység. A madarak télen, amikor elkezdődnek a fagyok, nem biztos, hogy találnak megfelelő mennyiségű élelmet. Nagy segítség nekik, ha ilyenkor mi is hozzájárulunk a táplálásukhoz.

Fontos, hogy csak akkor kezdjük el az etetést, amikor megérkezett a fagy. Ellenkező esetben többet ártunk, mint használunk, hiszen ezzel hamar leszoktathatjuk a madarakat az élelemkeresésről. Ráadásul költési időszakban a fiókákra is életveszélyes lehet az ember által tálalt eleség.

Mindenképp járjunk utána, hogy mi az, amit a madaraknak adhatunk, hiszen számos élelmiszer betegséget vagy pusztulást okozhat, ha a szárnyas jószág elfogyasztja. A legegyszerűbb, ha napraforgómagot, vagy boltban vásárolt, madaraknak szánt magkeveréket adunk nekik, azzal biztosan nem ártunk.


Madáretetőt rengetegféleképp készíthetünk, de a legegyszerűbb, ha szétszórjuk a magvakat a földön. Ez természetesen csak akkor biztonságos, ha nincs kutya vagy macska, ami előszeretettel vadássza le a lakomázó szárnyasokat. Ebben az esetben készíthetünk fellógatható etetőt tejesdobozból, vizesflakonból, konzervdobozból, hálóból, az ügyesebbek akár fából is. A lógó etetőt lehetőleg bokrok vagy fák közelébe tegyük, hogy a madarak természetes élőhelyéhez közel legyen.

madáretetés, Téli madáretetés: mikor és hogyan?

Ha kedveskedni szeretnénk csicsergő barátainknak, készítsünk nekik madárkalácsot! Ehhez 2–3 deci megolvasztott marhafaggyúra és kétmaréknyi magra lesz szükségünk. Keverjük őket össze, majd töltsük egy tejfölös- vagy joghurtospohárba! Lógassunk bele madzagot, aztán nincs más dolgunk, csak megvárni, míg megdermed. Ha készen van, a cinkegolyóhoz hasonlóan fellógathatjuk valahova.

Fontos, hogy az etetés mellett itassuk is őket. Fagyban minden természetes víz befagy, és a madaraknak nehezükre esik folyadékot találni. Tehetünk vizet utántöltős itatóba is, de egy kis tálka is teljesen megfelelő. Amire figyelnünk kell, csupán annyi, hogy ha befagy, cseréljük ki a vizet, különben a szándékunk semmit nem ér.

Ha télen vigyázunk a környezetünkben élő madarakra, tavasszal egészen biztosan meghálálják azzal, hogy vidáman csicseregve keltenek bennünket minden áldott reggel.

Kép forrása: Picasa

[fbcomments]