Közérzet · 2021.11.16.

Tolerancia – avagy tanuljuk a türelmet

Minden egyes nap legalább nyolc fekete, három fehér bőrű és három homoszexuális ember esik gyűlöletbűntény áldozatául a világon. Indokolt hát, hogy nemzetközi világnap keretében hívjuk fel a figyelmet a türelemre az oktatásban, a társadalmi színtereken vagy a politikában, illetve vitassuk meg a tolerancia helyi vagy globális problémáit.

A tolerancia a kölcsönös megértés és tisztelet alapja, egyfajta morális parancs. Nem jelenti a másfajta gondolkodással vagy mássággal való egyetértést vagy annak követését. Ez a fajta türelmesség a mások másságának az elfogadása.

Az UNESCO kezdeményezésére 1995 a tolerancia éve volt, amikor nagyszabású nemzetközi kampányt szerveztek a tolerancia és az erőszakmentesség jegyében. Ebből alakult ki a világnap, aminek apropóján játékra hívjuk kedves olvasóinkat. Ha van kedvük, válaszoljanak az alábbi kérdésekre:

  • Eltévedt, és keres valakit az utcán, akitől útbaigazítást kérhetne. A közelben mindössze két ember tartózkodik, akik közül az egyik láthatóan túlsúlyos. Melyikükhöz fordul segítségért?
  • Egy beszélgetés során valaki azt mondja, nem fair, hogy a nők ugyanazért a munkáért lényegesen kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak. Egy másik jelenlévő szerint azonban ennek az az oka, hogy a nők jellemzően rosszabbul fizetett állásokat választanak. Egyformán nyitott a két álláspontra?
  • Egy beszélgetés során valaki azt mondja, sokkal többet tehetnénk a globális felmelegedés ügyében. Egy másik jelenlévő szerint viszont minden csupán az erőforrások pazarlása lenne, amelyek más ügyekbe fektetve inkább megtérülnének. Egyformán nyitott a két álláspontra?
  • Egy beszélgetés során valaki azt mondja, kizárólag a nő joga eldönteni, elvégeztet-e egy abortuszt. Egy másik jelenlévő szerint azonban az abortusz gyilkosság. Végighallgatná, mivel támasztják alá ezeket az álláspontokat?
  • Egy beszélgetés során valaki azt mondja, meg kell állítani a radikális iszlám terjedését. Egy másik jelenlévő szerint azonban, ha az ISIS el is pusztul, egy másik radikális csoport veszi át helyette a hatalmat. Végighallgatná, mivel támasztják alá ezeket az álláspontokat?

Az igen és a nem válaszok ezúttal nem jelentenek pontokat, de érdemes elgondolkodni az eredményen. Mint ahogy azon is, hogy a tolerancia ellentétét, a gyűlöletkeltést mennyivel könnyebb mérni. Egy nemzetközi felmérés szerint minden egyes nap legalább nyolc fekete, három fehér bőrű, három homoszexuális és három zsidó vallású ember esik gyűlöletbűntény áldozatául. Átlagosan minden órában elkövetnek valahol egy gyűlöletbűntényt. Az összes ismert elkövető 33 százaléka 18 év alatti. Ugyanez az arány jellemző a gyűlöletbűntények áldozatainak körében is. Ha az elkövetők életkorát nézzük, rengeteg teendőink van a türelmes, megértő magatartás elfogadtatásáért. Ehhez segítségként idézzük Konrád Györgyöt, aki azt javasolja, tanuljunk akár a fecskéktől is:

A tolerancia szilárd alapja az embervédelem, a segítés, a tapintat, a tisztelet a másik emberrel szemben. Mondjuk, hogy a megélt humanizmus, mert mást, mint embert, nem szerethetünk egyenrangúan. Isten eleve hatalmasabb, az állat elve gyengébb. Szeretni csak személyt lehet. Toleranciát a nőktől kell tanulni, méghozzá olyankor, amikor önmagukhoz képest a legjobbak, amikor a gyerekeikkel vannak, empatikusan megértett különös személyekkel.”

(Konrád György: Rettenetes, avagy tanuljunk a fecskéktől)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!