Közérzet · 2017.02.17.

HÚSZEMELETES – Támogatás helyett hitel

Pályázati támogatás nincs, van helyette kamatmentes állami hitel – ezt tudja ajánlani a veszprémi húszemeletesnek (és persze más társasházak számára is) az illetékes államtitkár. A 2015-ös, fideszes választási kampányban nem egészen erről volt szó. Mint arról már a Veszprém-kukac is beszámolt, az időközi választási kampányban (Kész Zoltán kontra Némedi Lajos) a Fidesz egyik fő ígérete a húszemeletes felújítása volt.

Voltak hangzatos szalagcímek, államtitkáros-képviselőjelöltes sajtótájékoztató, repkedő százmilliók és megfogalmazott, konkrét tervek: egy KEHOP-os pályázat keretében az 500–1000 millió forintos beruházás negyven százalékát vissza nem térítendő támogatásként elnyerheti a húszemeletes, másik negyven százalékra kedvezményes kamatozású hitelt vehetnek fel, önrészként pedig a szükséges összeg húsz százalékát kell előteremteniük. A felújítást 2016 őszére ígérték.


Ehhez képest a valóság az, hogy a parlamentben Kész Zoltán független országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett az ügyben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez. Az erre adott válasz nem nevezhető biztatónak: kiderül, hogy a rendelkezésre álló uniós forrásokból a kormány csak a közösségi használatú ingatlanok, magyarul óvodák, kórházak, állami és önkormányzati intézmények energetikai felújítását segíti.

A lakossági beruházások, így a húszemeletes ilyen jellegű terveinek megvalósításához mindössze visszatérítendő támogatást, azaz kamatmentes hitelt tud ajánlani. Ez azért, lássuk be, távolról sem ugyanaz a lehetőség a társasház számára, mint ami a Fidesz ígéretében szerepelt. Ha egyáltalán igénybe tudják venni ezt a lehetőséget.

A januári közgyűlésen egyébként Hartmann Ferenc MSZP-s önkormányzati képviselő is megkérdezte, várható-e egyáltalán a rekonstrukció, erre Porga Gyula polgármester annyit mondott, a pályázati kiírás csúszott, csak 2016 januárjában tudta a társasház beadni a saját anyagát, amely végül nem nyert támogatást. A döntés ellen fellebbeztek, ennek elbírálására várnak.

Drahos Nikolett


[fbcomments]