Szórakozás · 2017.02.17.

k3 – Kedvcsinálás felsőfokon

Sok rajongója örömére Nyáry Krisztián volt a vendége a k3 klub első rendezvényének a Hangvillában. A k3 klubot három lelkes, ifjú hölgy alapította saját kedvére és azok számára, akik tartalmas időtöltésre vágynak jó társaságban.

A klubot szervező hölgyek, Komondy Eszter, Zimonyi Barbara és Gaschler-Gyeviki Nóra (a róluk szóló írásunk itt olvasható) az egyik oldalon hetekkel az esemény előtt nagyon izgultak amiatt, hogy miként fogadja majd a közönség a bemutatkozásukat, a másik oldalon viszont vérprofin vették az első akadályt, vendégük faggatását és az est showműsor-szerű lebonyolítását.


Zimonyi Barbara volt a műsorvezető, aki bemutatta a szépszámú közönségnek önmagukat és a vendéget, Komondy Eszter és Gaschler-Gyeviki Nóra pedig kérdésekkel bombázták Nyáry Krisztiánt, amelyekből kiderült: alaposan felkészültek belőle.

Megtudtuk, hogy az irodalomtörténész (a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója), aki a legnagyobb közösségi oldalon a barátai szórakoztatására kezdett szerelmes történeteket írni irodalmunk nagyjainak életéből – amely történetek aztán könyvekké álltak össze –, tényalapú szórakoztató, ismeretterjesztő irodalomnak tartja a műfajt, amelyben dolgozik. Örül annak, ha a történetei alapján az olvasók a kezükbe veszik az írók eredeti műveit, de az ő könyvei szerinte csak kedvcsinálásra valók, az iskolai tanmenetbe nem szükséges beilleszteni azokat.

A magyar irodalmi kánon olyan, hogy bele lehet kerülni, de kikerülni belőle soha, ezért egyre csak duzzad a tananyag – mondta mosolyogva. – Emiatt nehéz dolguk van az irodalomtanároknak, hisz lassan jóformán csak a telefonkönyvszerű életrajzok elmondására van idejük az órákon.

Kutatómunkája során meg kell küzdenie azzal a dilemmával is, hogy mi az, ami ránk tartozik egy művész életéből és mi az, amit mégsem kell kiteregetni ország-világ előtt. Azt is megtudtuk tőle, hogy nagyon sok írót ismer, és az írók mindegyikének csak annyira érdekes a szerelmi élete, mint egy mérlegképes könyvelőé vagy egy hentesé.

Nyáry Krisztián elárulta, hogy most gyűjti kötetbe a XIX. és a XX. század legfontosabb száz magyar levelét, amelyek között van szerelmes, elbocsájtó, közéleti és feljelentő is.

– A klasszikus levél az utolsó pillanatait éli ebben a formában, hisz már mindenki kütyükön kommunikál, de én nagyon szeretem – jegyezte meg.

Mivel Nyáry Krisztiánnak el kellett érnie a vonatát, rövid dedikálás után elbúcsúzott a közönségtől, mi pedig még megvártuk a tombolát. Aztán Zimonyi Barbara bejelentette a következő találkozó időpontját és témáját is: legközelebb március 23-án várják a közönséget. A program A vadászat című dán film megtekintése lesz, utána pedig beszélgetés egy szakértő pszichológussal.


[fbcomments]