Covid · 2021.06.02.

Három esetben jár az uniós igazolvány

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését lehetővé tevő rendszer alkalmazása. Minden olyan tagállam, amely elvégezte a technikai teszteket és készen áll az igazolványok kiállítására, valamint ellenőrzésére, megkezdheti a rendszer használatát – adta hírül az MTI az Európai Bizottság keddi közleménye alapján.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói között május 20-án létrejött megállapodás szerint a tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal, jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcinákkal elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk.

Csatlakoztak a rendszer portáljához: Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország. Horvátország és Lengyelország már meg is kezdte az első uniós igazolványok kiállítását.


Az uniós igazolvány három esetben jár: ha valakit beoltottak, átesett a koronavírus-fertőzésen, vagy friss negatív teszttel rendelkezik – ez utóbbi a magyar igazolványhoz képest új elem. Minden tagországban automatikusan érvényes lesz, így megkönnyítheti a nemzetközi utazást. Papíralapú és digitális változata is lesz. Az információk az adott nemzeti nyelven és angolul is szerepelni fognak rajta, de az úti okmányokat nem helyettesíti.

A tagállamok a koronavírus-járványra hivatkozva nem vezethetnek be további utazási korlátozásokat,például kötelező otthoni karantént, nem írhatnak elő tesztkötelezettséget sem. Erre csak akkor lesz lehetőségük, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel – tájékoztat az egészségkalauz.hu. 

A rendszert május 10-e óta 22 tagország tesztelte, de Magyarország még nem csatlakozott. Orbán Viktor pénteken arról beszélt a Kossuth Rádióban: teljesen biztos abban, hogy előbb-utóbb a keleti vakcinákkal is lehet majd utazni. Ami az oltásokat illeti, szerinte sok európai ország még „mögöttünk van”. Úgymond a „nyugati világban” még kijárási tilalmak vannak, kötelező maszkviselés szabadtéren is, nincs védettségi igazolványuk, mire az összes vakcina elfogadottá válik az unióban, lehet majd utazni. Azért bizakodó, mondta Orbán, mert az uniós államok abban egyeztek meg, hogy a nyugati vakcinákat kötelezően elfogadják, a keleti vakcinákat pedig „elfogadhatják”, és nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták elől.Az egészségkalauz.hu-n sok hasznos tudnivaló mellett részletes információk olvashatók arról, hogy mikor és kinek jár az uniós igazolvány, hogyan utazhatunk például Ciprusra, ahol a kínai vakcinákat is elfogadják, Olaszországba, ahol egyelőre semelyik vakcinát nem fogadják el, vagy Horvátországba védettségi igazolvánnyal, ami azért nem elegendő.


[fbcomments]