Hirdetés / Életmód · 2021.06.03.

Júliustól tilos az egyszerhasználatos műanyag

Rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben: júliustól tilos lesz forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag eszközöket. Ide tartoznak a műanyag evőeszközök, és még sok más használati tárgy. Magyarország jogszabálya még az Európai Uniós előírásnál is szigorúbb lépést tett, hiszen betiltja a 15 mikronnál vastagabb falú műanyag zacskók (például uzsonnás zacskók) használatát is.

Ez az irányelv egy olyan körforgásos szemléletet kíván előmozdítani, amely az egyszer használatos termékek helyett a fenntartható és nem mérgező, újra használható termékeket és újrahasználati rendszereket helyezi előtérbe, elsősorban a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése céljából.

A tiltott műanyag temékek listája:
– fültisztító pálcika
– evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
– tányér
– szívószál
– italkeverő pálcika
– léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálca-
– expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó doboz tetővel vagy anélkül, amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható vagy elvitelre, a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt
– expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is
– könnyű műanyag táskák, amelyek falvastagsága 15 mikron feletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült a könnyű biológiailag lebomló műanyagból készült termékek
– oxidatív úton lebomló műanyagtermékek – olyan adalékanyagokat tartalmazó műanyagok, amelyek oxidáció révén a műanyag mikroméretű részecskékre történő széttöredezését vagy kémiai lebontását idézik elő.

A fenti termékek ezentúl kizárólag fenntartható anyagokból készülhetnek, például bambusz vagy fa. Néhány kivételes termékre pedig nem vonatkozik a rendelet, ilyenek a gyermekeknek készült poharak és az orvosok által használt szívószálak, pálcikák. A nem expandált polisztirolból készült poharak 2023. január 1-jéig kaptak egy kis haladékot, viszont azután ezeknek is tilos lesz a forgalomba hozatala.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!