Közérzet · 2020.01.18.

AHANG – A kitöltők 92 százaléka karbonsemleges Magyarországot szeretne 2050-re

Falta Milán zöld aktivista szabadaHangos petíciója célba ért! A kormány nyilvánosságra hozta a klímakonzultáció részletes eredményeit, melyből kiderül: a kitöltők 92,10 százaléka karbonsemleges Magyarországot szeretne 2050-re.

Miután a 444 portál hírt adott a kormány által kvázi elrejtett konzultációs lehetőségről, mintegy 200 ezer ember töltötte ki a kérdőívet online. A minisztérium sokáig próbálta elbagatellizálni a kérdőív eredményeinek jelentőségét, és az sem tűnt biztosnak, hogy nyilvánosságra fogja hozni azt. Milán még tavaly novemberben indította kampányát nálunk, melyhez nagyon gyorsan ezrek csatlakoztak – ezzel párhuzamosan folyamatos volt a környezetvédelmi szakemberekkel való kapcsolattartás, adatigénylés, információkérés. Számos civilszervezet és aktivista mozdult meg az ügyben.


Fülöp Orsolya és Bakos Gábor, a Társaság a Szabadságjogokért segítségével az alapvető jogok biztosához fordultak. A nyomásgyakorlás eredményeként tehát a kormány nem tehette meg, hogy eltitkolja az eredményeket. Köszönjük mindazoknak, akik aláírták a petíciót, kitöltötték a kérdőívet, vagy bármilyen formában hírt adtak erről az ügyről!

Több szempontból is fontos ez az eseménysorozat. Napjaink legfontosabb témáinak egyikével kapcsolatban történt egy online konzultáció, amit a kormány megpróbált eltitkolni, de legalábbis egy kicsit sem törekedtek annak népszerűsítésére. Az online médiának köszönhetően sikerült százezreket mozgósítani a kérdőív kitöltésére, melynek eredményét részben egy online kampány hatására végül nyilvánosságra hozták, és beépítik az ezzel kapcsolatos kormányzati stratégiába (persze nagy kérdés, hogy a kommunikációt milyen cselekvések követik majd…)

Korábban milliárdokat sikerült költeni nemzeti konzultációkra, ennek kis töredékéből is óriási dolgokat lehetne csinálni az online véleménynyilvánítás területén. Mi ezen is dolgozunk az aHanggal, szabadaHang platformunk további fejlesztésével, amire egyre többen zöld témákkal érkeznek s akiket igyekszünk folyamatosan támogatni kampányaik fejlesztésében

Hajdú Gergő, aHang csapat


[fbcomments]