Gazdaság · 2022.09.15.

A Bitcoin Cash: csőd vagy zsenialitás?

Már több mint 5 éve, hogy 2017 augusztusában megszületett a Bitcoin Cash, amely több tranzakciót tud megoldani a “hagyományos” bitcoinhoz képest. A bitcoin peer-to-peer alapú, ugyanis feltalálója, Satoshi Nakamoto egyfajta mindennapos tranzakciók végrehajtására használatos valutának szánta. 

Ez egészen addig hatékonyan működött, amíg a kriptók nem kezdtek nagyobb teret nyerni, és egyszerű, digitális valutából több milliárd dollárt megmozgató befektetési eszközzé váltak. Ezért lett szükség egy hatékonyabb megoldásra: ez lett a Bitcoin Cash, aminek blokkmérete 1 MB-ről 8 MB-re növekedett.

Különböznek a gyakorlatban?

Különböző bitcoin hírek között már olvashattuk, hogy a Bitcoin Cash (BCH) teljesen különálló projekt a bitcointól, a blokkméretekben egyértelműen látszik a különbség, de emellett azért vannak hasonlóságok. A teljes készletet nézve 21 millió darabból áll, a bányászati nehézségi algoritmusuk is megegyezik, valamint mindkettő a Proof-of-Work konszenzuson alapszik. 


Egy valamire kell odafigyelni bányászat során: annak ellenére, hogy technikailag megegyezik a kettő, a BCH nem támogatja az úgynevezett SegWit technológiát, amit azért hoztak létre, hogy a BTC hálózati sebességének hátrányait kijavítsa.

Akkor miért nem nőtt nagyobbra, mint a “sima” bitcoin?

Egy évvel az indulása után, 2018-ban kapott egy nagy frissítést a Bitcoin Cash, amikor a blokkméretet 8 MB-ről 32 MB-ra növelték. Ekkortájt az árfolyama is magabiztosan mozgott, kb. 1000 és 3000 dollár között volt, a tranzakciós díja pedig alig érte el a néhány forintot. 

A Bitcoin Cash támogatói gyakran térnek vissza Satoshi Nakamoto eredeti terveihez, céljaihoz. Úgy vélik, hogy ha növeljük a bitcoin blokkméretét, akkor ezáltal a kriptovaluta képes lesz a mindennapos tranzakciók lebonyolítására. A Bitcoin Cash létrehozásával úgy gondolják, hogy fel lehet venni a versenyt a nagy, globális multinacionális pénzügyi vállalatokkal, mint például a Visa is, amely nagymértékű tranzakciós díjat számol fel egy-egy ügylet során.

A jóslatok

Amikor a BCH levált a “sima” bitcoinról, az hatalmas visszhangot váltott ki. Többen is katasztrofális következményekkel riogattak, de ezzel szemben az utóhatás határozottan kisebb lett a jósoltnál. A Bitcoin Cash továbbra is “ismeretlen” maradt a globális piac előtt, az átlag emberek, sőt, az átlag kripto befektetők sem nagyon fedezték fel. A BTC-hez képest a fejlesztése és ismertsége is elmarad a BCH-nak. Az, hogy mit nevezünk kudarcnak, az a Bitcoin Cash esetében nézőpont kérdése. Az alapkoncepciója több mint zseniális, de a bitcoinnal pénzben kifejezhető értékben nem tudta felvenni a versenyt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]