Gazdaság · 2022.09.15.

Mit érdemes tudni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról?

A kata szabályok változtatásának köszönhetően egyre népszerűbbé válik az ekho adózás. Mit érdemes tudni erről az adózási formáról? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Az ekhót, vagyis az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást olyan magánszemélyek választhatják, akik a törvényben felsorolt foglalkozások valamelyikéből szerzik bevételüket. Továbbá elengedhetetlen, hogy a tevékenységben alkotó jelleggel vegyenek részt. 

Ha mégsem szimpatikus, persze más adózási mód mellett is letehető a voks – hogy kinek mi éri meg, azt érdemes előre kiszámolni. Hogy ne a négyzetrácsos papír fogyjon, online kalkulátort használj, ez ráadásul pontosabb is.


Szeptembertől az ekho mértéke 15 százalék lesz

Ha a kata szabályok változása miatt új adózási formát kell választani, akkor az átalányadózás és a kivázás mellett az ekho is jó választás lehet. Ugyanis 13 százalékkal csökkent az ekho mértéke a 2022-es kata törvénymódosítást követően. Feltétele, hogy a törvényben meghatározott tevékenységek valamelyikével foglalkozzon az adózó, és legalább 4 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen.

Szeptembertől az ekho mértéke 15 százalék lesz, az adminisztrációs terhek pedig minimálisak lesznek, hiszen a kifizetőre hárulnak. Ezt az adózási formát nemcsak a magyar állampolgárok választhatják, hanem az európai gazdasági térség állampolgárai is. Azonban fontos, hogy az EGT-államban biztosítottak legyenek, és rendelkezzenek A1-es igazolással.

Évente legfeljebb 60 millió forint lehet

Az ekho adózás választásának további feltétele, hogy rendelkezni kell olyan jövedelemmel, amely után a közterhek általános szabály szerint vannak fizetve. Például megbízási szerződés alapján, munkaviszonyból, társas vállalkozás tagjaként vagy pedig egyéni vállalkozói kivétből. Továbbá a bevétel nagysága is meghatározott ennél az adózási formánál. Évente legfeljebb 60 millió forint lehet. 

További feltétel, hogy egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyból, magánszemély munkaviszonyából vagy pedig megbízási jogviszonyból a szerzett jövedelem érje el az adóévben a minimálbér 12-szeresét. Ha valaki csupán félállásban dolgozik, akkor az évi 60 millió forintot arányosítani kell. Ez azt jelenti, hogy 4 órás munkaviszony esetén legfeljebb 30 millió forint lehet a bevétel. Nyugdíjasok esetében nem kell arányosítani. A hivatásos sportolóknál pedig évente 500 millió forint ez a határ.

További fizetési kötelezettség nincs

Az ekho alapja minden esetben a bevétel. Áfa-fizetési kötelezettség esetén az áfa nélküli értéket kell alapul venni. Az ekho kiváltja a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót. További fizetési kötelezettség nincs.

Továbbá ekhós adózásnál egészségügyi szolgáltatásra, baleseti egészségügyi ellátásra, nyugdíjbiztosításra és baleseti járadékra vonatkozik a jogosultság. Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásra nem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]