Gazdaság / Közérzet / Egyéb · 2022.09.15.

Dúl az állóháború – Tanárok kontra belügy

A pedagógusok állóháború vívására kényszerülnek. A kormány persze szokás szerint villámháborút tervezett, de jócskán meglepődtek, hogy a tanárok már több mint tíz éve kitartóan küzdenek a közoktatás korszerűsítéséért.

„Látnunk kell, hogy a polgári engedetlenség általában csak abban a társadalomban ésszerű és hatékony tiltakozási forma, amelyet jelentős mértékben az igazságosság vezérel” – írta John Rawls, a Harvard Egyetem professzora. Távoli álomképnek tűnik a tavaszi polgári elégedetlenség, amikor a közoktatás irányítása a Belügyminisztérium feladata lett. Sokakat elfogott a kétség, ugyanis a belügyér – jogász létére – úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri a polgári elégedetlenség fogalmát. Nos, mégis, központi megfogalmazású levelekben fenyegeti a tanárokat. Folytatódik az állóháború.

Az amerikai professzor néhány alapgondolatával segíteni kívánunk Pintér Sándornak.


„A polgári engedetlenség figyelmeztetés és intelem, amennyiben sérelem érte azokat az elveket, amelyek szabad és egyenlő emberek között a társadalmi együttműködés alapját képezik. Ha nyilvánvalóan igazságtalan intézmények fenntartására használják fel az állam kényszerítő apparátusát, úgy az már maga is olyan formája a megengedhetetlen erőszaknak, amely jogot ad az embereknek arra, hogy ilyen esetekben ellenálljanak.”

Az ország irányítói és holdudvaruk a Balaton mellett Kötcsén piknikezve ismételgették a mantrát, egyenválaszokkal fárasztották az újságírókat: az oktatás nagyon fontos, a pedagógusokat megilletné a fizetésemelés, csak hát Brüsszeltől nem kapjuk meg a Magyarországnak járó pénzünket. Nem tudták megmondani, hogyan van mégis kétszer annyi pénz a határvadászok képzésére, mint a tanárok fizetésére? Merthogy épp nem ezzel foglalkoznak.

Kivéve Navracsics Tibort, aki Brüsszelben egyezkedik az uniós pénzekről, és akinek amúgy a szíve a pedagógusoké. Úgymond meg kell várni az unió döntését, ott azt ajánlották, hogy társfinanszírozóként beszállnak az oktatási rendszer korszerűsítésébe, mint ahogy anno az általa jegyzett közigazgatási korszerűsítést is „társfinanszírozták”. Kollégáiban megbízik, ha ők úgy látták jónak, hogy a határvadászok keresete annyi legyen, akkor az úgy van jól. És hogy a tanároknak nem hagytak eszközt a tiltakozásra? Hogy állóháború van? Bizony ez egy évek óta elhúzódó konfliktus, amit mindenképpen tárgyalásokkal szeretne rendezni. Méghozzá úgy, hogy a gyerekek oktatása nem sérülhet. „És hogy azon belül ez hogyan zajlik, azt nem tudom megmondani.”

Tényleg, miképp is sejthetné ezt az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa posztot négy évig betöltő Navracsics Tibor. Mindezt mosolyogva mondta a kamerába.

John Rawls, a Harvard Egyetem professzora: „A szándék az, hogy a közös igazságérzethez forduljunk. Annak ellenére, hogy a polgári engedetlenség és a lelkiismereti ellenszegülés meghatározásánál fogva törvénysértő, valójában hozzájárul az alkotmányos rendszer stabilitásához.

A polgári engedetlenség a törvénytisztelet határain belül szegül szembe az igazságtalansággal, s mint ilyen, arra szolgál, hogy megakadályozza az igazságosság útjának elhagyását, vagy ha már megtörtént, helyrehozza azt. Noha a cselekvésnek ez a módja szigorú értelemben véve törvényellenes, mindazonáltal erkölcsileg kifogástalan törekvés az alkotmányos rendszer oltalmazására. Az olyan uralkodók megfékezésére szolgáló eszközök, akiknek ítéletei és rendelkezései ellentétesek a közösség igazságérzetével, jórészt a társadalom egészének vagy valamely részének ellenállási jogára korlátozódnak.”

Fotó: 168 óra


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]